Last news in Fakti

28 Юли, 2023 08:49 1 644 1

Самоков в очакване на джаз фестивала

  • самоков-
  • джаз фестивал

С такива мероприятия летният сезон ще стане много по-активен, отбеляза Георгиев

Самоков в очакване на джаз фестивала - 1
Снимкa: Shutterstock

"Самоков тръпне, Самоков очаква джаз фестивала за втора поредна година. Самоков е убеден, че колкото повече издания има този фестивал, толкова нашият град и Боровец ще бъдат все повече и на световната карта и на музикалната сцена". Това заяви пред БНР кметът на Самоков Владимир Георгиев преди второто издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" в Боровец, който ще се проведе от 4-ти до 9-ти август.

Той подчерта, че се подготвят и културните обекти, а също и Цари Мали град преди събитието:

"За да може хората да се разходят не само до Мусала и из Боровец, но и в околностите, а вечерта да се насладят на български и световни изпълнители".

С такива мероприятия летният сезон ще стане много по-активен, отбеляза Георгиев в предаването "Преди всички" и посочи:

"Ако в момента голяма част от хотелите работят, с такива събития след 1-2 години в Боровец няма да стига легловата база. Всеки има нужда от това да прекара свободното си време на едно прекрасно, чисто място, на място, където може да се зареди, а какво по-хубаво от това, че абсолютно безплатно ще може да се насити и на такава музика. Убеден съм, че лека полека зимните курорти с такива програми ще придобият статута на целогодишни такива".

"Програмата е изключително разнообразна. Всеки меломан ще намери своето място на фестивала, когато чуе любимата си група", посочи доктор Татяна Илиева.

"Всеки от участниците е достатъчно авторитетен от нивото и класата на музикант. Голяма част от българските изпълнители са участвали в предишни издания на международния джаз фестивал в Банско, те са наши гости и на изданието през 2023 г. на фестивала в Боровец".

"Васил Петров ще бъде в събота. В неделя - "Калибърти" и "Дърти Пърчис". В неделя ще имат участие и "Зона Це"", добави тя.

Писателят Георги Господинов и Анджела Родел ще бъдат гости на по време на джаз фестивала, като е организирана среща на хората с тях, каза Илиева.

По думите ѝ всички международни участници са направили видеообръщения към своите фенове по цял свят.

"Нашата основна цел е да се продължи една традиция, която създаде д-р Емил Илиев - такива големи по мащабите си музикални събития да имат чисто културна насоченост и да привличат туристи с една цел - да се развива културният туризъм в дадена област. Нашата основна цел е не просто курортният комплекс да трупа тази своя популярност като курорт, но ние да го припознаваме като целогодишен курорт и работим всички в една насока - държавата България да бъде позната пред света с най-доброто, което има, а това е културата, спорта, изкуството, иновациите, технологиите, науката".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги

    5 0 Отговор
    Пак ли ще се гърчим на пластмасови столове?
    Поне доведете някакви организирани ученици да се вижда че има някаква публика.
    Всички знаем къде продължава джаз фестивала на уважаемият доктор Илиев...
    В Банско разбира се!!!