Last news in Fakti

6 Август, 2023 10:38 2 008 13

Джазът завладява Банско за 26-и път

  • банско-
  • банско джаз фест-
  • джаз фестивал-
  • джаз фестивала в банско

Започна мащабния "Банско Джаз фестивал", който продължава осем дни

Джазът завладява Банско за 26-и път - 1
Снимки: БГНЕС

За двадесет и шести път Банско ще пулсира в ритъма на джаза. В следващите осем дни и нощи музиката завладява планинския град, а началото на „Банско джаз фестивал", който е една от емблемите на този многолик град, бе поставено снощи със „Среща в приказка(та)" с музиката на Йосиф Цанков, с Франк Гамбали и неговият звезден бенд и с българските музиканти от Cinga Manga Funk, предава БТА.

Фестивалът дава заявка за събитие, което ще остави спомени в своята публика още с първата вечер, в която хедлайнер е музикантът с награда „Грами“ и три номинации Франк Гамбали. Гамбали излиза на сцената със своя бенд, собствена музика и много импровизации.

"Свирил съм в Пловдив, помня публиката, тя беше наистина невероятна, надявам се че и тази вечер ще бъде същата тук в Банско", каза на пресконференция непосредствено преди официалния старт на „Банско джаз фестивал“ Франк Гамбали. За публиката в планинския град музикантът и неговият бенд подготвиха селекция от музика на Гамбали и много импровизации. Това е забавната част и удоволствието от един концерт, всеки от моята група е силен в импровизациите, това е есенцията на джаза според мен – имаш темата и импровизираш около нея, каза музикантът и допълни на шега, че „ако трябваше на всеки концерт да свиря едно и също щях да съм полудял“.

Музикантът излиза на сцената обаче не със своята китара. При полета инструментите му са изгубени. „Това е малко странно за мен, всеки инструмент е личен, но ще се справя“, каза Гамбали. Съдействие в тази ситуация идва от българската група Cinga Manga Funk, които разкриха на пресконференцията, че известният австралийски музикант ще свири с китарите на Ангел Демирев.

Официалното начало на фестивала поставиха Велислав Стоянов, Милен Кукошаров, Борис Таслев, Атанас Попов, със специалното участие на щрайха на Симфоничния оркестър на Българското национално радио и с диригент Любомир Денев – син. „Среща в приказка(та)“ е един проект на Вили Стоянов, който представя нов прочит и поглед към музиката на неговия дядо, Йосиф Цанков. Аранжиментите са дело на Милен Кукошаров – един от най-талантливите пианисти у нас.

За 26-и път в Банско ще звучи джаз в следващите осем дни и нощи, каза на откриващата пресконференция кметът на града Иван Кадев, който посочи, че фестивалът се радва на голяма слава не само у нас, но и в чужбина. „Всеки август нашата красива община се превръща в дом на културни и музикални виртуози. „Банско джаз фестивал“ не е просто събитие, това е вдъхновение, среща на страст, талант, мост между културите и музикалните стилове“, каза още Иван Кадев.

Повече от 200 изпълнители излизат тази година в 30 концерта, 24 от които на основната сцена и шест за млади талант. За втора поредна година „Банско джаз фестивал“ дава сцена за изява на бъдещите звезди в българската джаз музика, каза кметът на Банско.

Новото тази година е първата в страната постоянна джаз експозиция, която е открита в читалище „Никола Вапцаров“ и в нея може да се проследи историята на джаза в страната. Експозицията е жива и ще продължи да се разраства с материали и лични вещи на български музиканти, които са оставили своя силен отпечатък в историята на този стил.

Програмата на „Банско джаз фестивал“ представи председателят на Асоциация Фестивалите в България Илияна Щерева – Иванова, която е и съорганизатор на фестивала. Концертите започват всеки ден от 11 часа на открита сцена в градския парк, следват семейни игри, джаз точки на различни места по живописната улица „Гоце Делчев“, вечерни концерти и джемсешън.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голата истина

    1 8 Отговор
    Всичкото наркос бело и разкрачени жени ще са там а незаконните кръчми и хотелчета ще дръпнат ако
  • 2 Д. Иванков

    0 5 Отговор
    Не мога да го слушам. Вкъщи Деси и близначките само чалга въртят. Питам ги, "По тия подиуми такова ли ви пускат?", а те: "Онова е по задължение, вкъщи е каквото ти е на душата!"
  • 3 Найк

    1 7 Отговор
    Ако направят чалга фестивал ще има много повече зрители.
  • 4 Моля моля

    0 3 Отговор
    Без трепане повече.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Павел пенев

    2 6 Отговор
    Джазът е просташка музика за хора които нямат никаква музикална култура.

    Коментиран от #7, #11, #12

  • 7 верно е

    1 4 Отговор

    До коментар #6 от "Павел пенев":

    Всеки си свири каквото му падне,без да чува другите."Музика" за душевно болни !
  • 8 Пффф

    1 1 Отговор
    Откога родните австралопитеци и питекантропи заразбираха от джаз? :)))
  • 9 За 30 г.попиляхме и Банско

    1 0 Отговор
    Алчните демократи го бетонираха.Пресякоха пътя на оттока на ледниковата вода в новата писта над 2000 м.
    След години буковите култури съхнат а те са вододайната зона
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Станислава

    0 0 Отговор
    Банско е джаз и тази година. Откриването беше уникално.