Last news in Fakti

20 Юли, 2023 18:17 707 0

Летни акценти в галерия Нюанс

  • изложба-
  • лято-
  • галерия-
  • картини-
  • изкуство

"Летни акценти" е открита от 18-ти юли до 10-ти септември

През летните месеци от 18-ти юли до 10-ти септември 2023 г., галерия Нюанс има удоволствието да Ви покани на ежегодната си изложба “Летни акценти”. За 8-ми път ще бъде показано богато разнообразие от творби на утвърдени художници, чиито имена са неотменима част от историята на изобразителното изкуство в България.

Различен акцент в експозицията ще бъде присъствието на няколко бронзови пластики, дело на проф. Валентин Старчев и Павел Койчев. Със забележимото си присъствие в българската култура, двамата са намерили голямо признание у нас, а същевременно са добре познати и на художествените сцени по света.

В настоящата експозиция силно впечатление прави малък пейзаж на Дечко Узунов. Вдъхновен е от едно пътуване през 1958г., когато активният житейски и творчески път на художника го отвежда в Китай. Художникът пътува до азиатската страна като част от културен обмен, където има възможност да посети много градове и да се запознае с необятната красота на природата, хората, парковете и реките.

Сред произведенията силно присъствие имат няколко пъстри пейзажа от 60-те и 80-те години дело на колоритния художник Генко Генков, от чието рождение тази година се навършват 100 години. В тях ще забележите преминаване от сравнително по-мекия и топъл колорит към по-тъмен и дързък щрих, където силно присъствие има релефът на напластяването.

Усещане за лято ни придават и два акварела. Ярките цветове и плътни форми на рибарските мрежи край морето на Георги Баев контрастират с пейзажа на Васил Стоилов, който с изключителен детайл, се придържа към типична за него по-ограничена цветова гама.

Друг високо ценен, но позабравен художник, представен със своя работа от 30-те години, е Яким Банчев. Роден през 1884 г. в град Ловеч. През 1905 г. завършва живопис в Художествената академия в Торино, няколко години след това участва в Първата световна война като временен командир на рота и военен художник. След войната заминава на специализация в САЩ. Работи в областта на портрета и фигуралната композиция, рисува и картини с военна тематика.

В изложбата ще видите и произведения от художниците Ненко Балкански, Светлин Русев, Димитър Войнов, Борис Ангелушев, Асен Момчев, Георги Ковачев, Едмонд Демирджиян, Здравко Александров, Иван Георгиев-Рембранда, Йоан Левиев, Наум Хаджимладенов, Петър Дочев, Свилен Блажев, Стоимен Стоилов, Стоян Цанев, Христо Стефанов, Цанко Лавренов и други.

Източник: Обаче.бг


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА