Last news in Fakti

13 Август, 2023 19:16 2 303 8

100 години от рождението на Леа Иванова

  • леа иванова-
  • рождение-
  • джаз певица-
  • музика

Тя е една от първите изпълнителки на джаз в България.

На 13 август отбелязваме 100 години от рождението на Леа Иванова – една от първите изпълнителки на джаз в България. Родена през 1923 г. в Дупница, но израства в Цариград, а певческият ѝ талант се проявява в детския хор на Българската екзархия. Идва в София през 40-те години на ХХ век, когато се включва в различни джазови формации, с които пее предимно суинг.

Подложена на репресии от комунистическия режим заради "упадъчната западна музика", която изпълнява, тя е ценена повече в чужбина, където успява да концертира активно през 60-те години на ХХ век – в Румъния, Унгария, тогавашна Югославия и Източна Германия, а по-късно и в САЩ, Канада, Южна Америка и пр..

Въпреки това, с харизматичната си личност и завладяващо присъствие на сцената, Леа Иванова остава една от най-големите легенди в българската музика, пише БНР.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДРОнег

    22 7 Отговор
    В бързината прочетох 100 години от рождението на Лили Иванова...

    Коментиран от #4

  • 2 копи пейст

    16 5 Отговор
    В съседните на България страни – Турция, Гърция, Сърбия, Македония бяха създадени съвременни музикални стилове, основани на фолклора на съответните народи. От този вид е съвременната попмузика в Гърция – “елиники травуда”, за чийто баща с основание може да се приеме големия гръцки композитор Микис Теодоракис. Като следствие от безкрайно убитото национално самочувствие, от дълго време в България само се копират чужди музикални форми. В резултат на това ние се обогатихме с нови музикални жанрове от вида “стара градска музика”, която копира музика от Чехия, Украйна, Германия, Франция и др.; “естрадна и забавна музика” основана на копия от Италия, Англия и САЩ и напоследък “чалга”, основана главно на цигански, турски и гръцки напеви и съпровод. Истинското музикално наследство на българите обаче тъне в забрава и постепенно изчезва. От това губят не само българите, от това губи Европа и света, защото културното разнообразие се унищожава.
  • 3 Раданч Татлъту

    10 2 Отговор
    Тя и Лили Иванова е на 100 години!🤣

    Коментиран от #6

  • 4 Мнение

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "ДДРОнег":

    😂 без коментар
  • 5 Варненец

    5 11 Отговор
    Репресии и комунизъм, неразривно свързани.
  • 6 Аз да пиша

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Раданч Татлъту":

    Вие е направихте бебе. Още в древността е има ,египетски пирамиди ,пяла е Рамзес, на хан Аспарух.
  • 7 Христофор

    5 0 Отговор
    Велика певица, слушал съм я на живо.
  • 8 Уса

    2 1 Отговор
    Имаше малко репресии срещу дивашките европейски групи,но срещу джаза никога