Last news in Fakti

17 Август, 2023 10:56 2 862 4

Керана изгрява в първата постановка на "Семейство Адамс" на сцената на Античния театър

  • семейство адамс-
  • опера-
  • мюзикъл-
  • премиера-
  • фестивал

Мюзикълът ще се играе премиерно у нас на 18 август и 20 септември

Бродуейският мюзикъл "Семейство Адамс" ще бъде показан премиерно у нас на 18 август и 20 септември на сцената на пловдивския Античен театър, съобщиха организаторите от Държавна опера - Пловдив. Той е част от фестивала Opera Open.

За първи път в постановка на Пловдивската опера се използва и изкуствен интелект, за да се генерират елементи от мапинга по описанието на отделните сцени в мюзикъла. Билетите за 18 август са изчерпани, но все още можете да намерите места за второто представление през септември.

Спектакълът е по музика и текстове на Андрю Липа и сценарий на Маршал Брикман и Рик Елис. След множеството филмови и телевизионни адаптации с участието на мрачното семейство, това е първото и единствено сценично представление. Героите са създадени от художника на комикси Чарлс Адамс през 1938 г. и публикувани в "Ню Йоркър" чак до смъртта му през 1988 г.

Премиерата на Бродуей е през 2010 г., когато печели редица престижни награди.

Режисьорът Петър Одажиев подготвя една добронамерена пародия на черната комедия с намигване на базата на рисуваните герои, популярни по целия свят. Историята на мюзикъла поставя тези известни персонажи в нова ситуация – порасналата Уензди се влюбва в "нормално" момче и призрачното имение преживява кошмар.

Сценографът Петко Танчев използва точен мапинг по архитектурата на Античния театър, за да го превърне в мрачния дом на семейство Адамс, в гробище или среднощна градина.

Хореографът Амедео Джунта включва модерни танци стил Бродуей, елементи от Боб Фоси и джаза, за да създаде хореография, която изпълва с енергия иначе мрачното Семейство. Танците в постановката представляват "декорацията" на сцената и са контрастът между костюмите и сценографията, а на финала зрителите ще се убедят, че това Семейство от отвъдното е всъщност много по-живо от нормалните семейства.

В образите влизат солистите Юлия Йорданова - Керана, която ще изиграе Мортиша Адамс (популярна и с поп изявите си в групата "Керана и Космонавтите"), Евгений Арабаджиев, Калина Костова, Цвети Пеняшки, Димитър Ангелов, Матей Минчев, Николай Бачев, Даниел Русев, Марияна, Виктор Ибришимов и Мария Атанасова заедно с хор, балет и оркестър на Държавна опера - Пловдив. Диригент е Вилиана Вълчева, а хора ръководи Цветан Цветков.

Спектакълът се осъществява със съдействието на Софийския музикален театър, а Opera Open е част от програмата "Наследство 2023" на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Керана?

    4 0 Отговор
    Това мацката от Язон и Аргонавтите ли е?
  • 2 Ела изгрей

    3 1 Отговор
    Тя, Керанчето, на много места има да изгрява. До залеза и е още далечко.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.