Last news in Fakti

15 Септември, 2023 15:54 1 075 5

Вторият филм на Яна Титова - "Диада" е селектиран за кинофестивала във Варшава

  • диада-
  • яна титова-
  • кинофестивал-
  • варшава-
  • филм

Филмът е избран за секцията, фокусирана върху първи и втори игрален филм на автора

Вторият пълнометражен филм на актрисата режисьор Яна Титова след „Доза щастие“ – „Диада“, отбелязва сериозен международен успех още преди показването си на голям екран в България, съобщиха от екипа. Продукцията е селектирана в официалната конкурсна програма на един от водещите кинофестивали в света с категория „А“ – този във Варшава, чието 39-о издание ще се проведе между 6 и 15 октомври в полската столица.

Вече 14 години създаденият през 1985 г. Варшавски филмов фестивал принадлежи към списъка на 15-те най-реномирани кинофоруми в света, класиран от Международната федерация на асоциациите на филмовите продуценти редом със събитията от този ранг, провеждащи се в Кан, Венеция, Берлин, Локарно, Сан Себастиан, Карлови Вари, Токио, Москва, Мар дел Плата, Монреал, Шанхай, Кайро, Гоа и Талин. Световни режисьори като Михаел Ханеке, Анджей Вайда, Асгар Фархади, Фолкер Шльондорф и Кшищоф Кешловски са представяли творбите си на него.

Филмът на Яна Титова е избран за секцията, фокусирана върху първи и втори игрален филм на автора. Освен режисьор, Титова е и сценарист на „Диада“. Продуценти са Ваня Райнова, Александър Алексиев и Ники Стоичков. В края на май излезе официалният тийзър, а официалната кинопремиера за България предстои след броени месеци.

В центъра на историята е Дида, 16-годишно момиче от малък град, което се стреми към сбъдването на голямата си мечта – да замине при майка си в Америка. Оказва се обаче, че проблемите ѝ са все повече, подкрепата липсва, а само няколко часа могат да преобърнат целия ѝ свят.

„Изключителна чест е за нас, че сме оценени на такова високо ниво и че филмът ще бъде гледан редом с някои от най-любопитните продукции на новите световни режисьори. Нямаме съмнение, че „Диада“ ще докосне както критиката, така и публиката“, споделят продуцентите на филма, а Яна Титова отбелязва: „За мен беше наистина важно да разкажа тази история за мечтата на един тийнейджър искрено, защото вярвам, че тя е универсална и актуална, без да е обвързана с време и място. „Диада“ не може да те остави безразличен“.

Съвсем скоро предстои и първото официално представяне на филма пред публика у нас – в рамките на фестивала „Златна роза“ във Варна. Прожекцията ще е част от конкурсната програма и ще се състои на 25 септември, понеделник, от 20.15 ч., в присъствието на голяма част от екипа.

Главната роля в „Диада“ е поверена на Маргарита Стойкова, която е едва на 19 години. В основния актьорски състав влизат и редица любими имена като Иван Бърнев, Силвия Лулчева, Стоян Дойчев, Ирмена Чичикова, Цветан Алексиев, Васил Бинев, Жаклин Георгиева и други. За ролята на най-добрата приятелка на Дида – Ива, е избрана Петра Църноречка, ученичка в Националното музикално училище в София.

Филмът е заснет в Ямбол през лятото на миналата година. Операторската работа е дело на Мартин Балкански, с когото Яна Титова е работила и по първия си пълнометражен филм „Доза щастие“ (2019).

„Диада“ е продукция на Portokal в копродукция с No Blink Pictures, Sonus и Right Solutions. Разпространява No Blink Film.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Полит.коректен расист

    1 0 Отговор
    Американска полит.коректност има ли във филма, или само натфиз-чии декламиращи с интонацията на гранитна скала и реакции като от актьорският клуб към завода за преработване на тежки метали.
  • 4 Ха ха ха ха ха ха

    0 0 Отговор
    А филма с подкрепата на посолството на фащ ли е ?
  • 5 И какво се оказва....

    0 0 Отговор
    ....в абсурдистан е по-хубаво 🤣