Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 13:57 2 340 14

Откриха бронзов кръст от времето на цар Симеон при разкопки в крепостта Алмус в Лом

  • кръст-
  • бронзов кръст-
  • нагръдник-
  • алмус-
  • крепост-
  • лом-
  • археологически разкопки

В кръстове, подобни на открития, се смята, че са поставяни мощи на светци или парчета от светия кръст

Откриха бронзов кръст от времето на цар Симеон при разкопки в крепостта Алмус в Лом - 1
Илюстративна снимка: БГНЕС

Бронзов нагръден кръст тип енколпион е намерен при разкопки в античната крепост Алмус, чиито останки се намират в квартал „Калето“ в Лом, съобщи ръководителят на разкопките Владислав Живков от секцията по антична археология при Националния археологически институт с музей при БАН.

Той смята, че находката е на около 1100 години и е от края на 9 и началото на 10 век след Христа. Това съвпада с периода на управление на цар Симеон Велики от 893 до 927 година, пише БТА.

Сходни находки са откривани при разкопки край близкото до Лом село Якимово, както и в тогавашната столица на първата българска държава Велики Преслав. Старата столица е и вероятното място, където са изработени двата кръста-енколпиони от Лом и Якимово.

Ръководителят на разкопките съобщи, че кръстовете-енколпиони възникват през късната античност – около 5 век след Христа. Те са били кухи и в тях са поставяни мощи на светци или парчета от светия кръст. Намерения в Лом енколпион е в пласт, обхванат от пожар във времето и трябва да бъде реставриран в лаборатория. Едва след реставрацията ще се разбере дали кръстът още пази във вътрешността си парченца от мощи на светец. Ако бъдат открити такива, то те ще бъдат дарени на някой православен храм в Лом.

От Историческия музей в Лом съобщиха, че античната крепост "Алмус" някога е представлявала римски кастел с обща дължина на крепостната стена от около 200 метра и се разпростирала на площ от около 4 хектара.

Според исторически източници укреплението датира от началото на 2 век. Смята се, че на брега на Дунав е имало речно пристанище, обслужващо военния флот и търговските кораби на Римската империя.

От досегашните проучвания на кастела, започнали през 80-те години на миналия век, е известно, че античната крепост е загинала през втората половина на 6 век след Христа, но по време на Първата българска държава тя отново е възстановена и заселена.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Осман

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    Подкрепям те

    Коментиран от #8

  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор
    България е Богата с Културни и Исторически Забележителности

    Коментиран от #5

  • 4 щом е зеленясал

    0 1 Отговор
    е от мед . Тя позеленява като кубетата . Нарочно ги държаха зелени 35 години . Тоя кръст сигурно струва 120 лв . Божков такива ги купувал в нета . Денди носеше голям кръст при гала - да се види че е христянин .
  • 5 Механик

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Също така сме богати и с недотам умни индивиди.

    Коментиран от #11

  • 6 Хорейшио

    2 1 Отговор
    Всички археолози действат по един и същ начин. Точно в края на сезона, малко преди да свършат разкопките "намират" нещо "Сензационно", "единствено по рода си", "уникално" и пр. В действителност нещото нито е сензационно, нито даже се знае кога е било намерено. Може да са го извадили сега от архива на някой музей и да са го отнесли на разкопките за да бъде "намерено" пак. Целта е по този начин да имат повод да искат повече пари следващата година за разкопки. А колкото до тоя кръст , само се предполага, че е от времето на Симеон, както пише. Не му е правено изследване, тъй че...

    Коментиран от #7

  • 7 Соваж бейби

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Хорейшио":

    Абсолютно като мен мислиш,има и друг виц сметни всички християнски и католици държави + ц.храмове,Ватикана,манастири и още колко обекта като Света гора ,Лурд...и всички имат парчета от светия кръст ?бре този кръст колко голям бил??по математика съм по добра със сметките отколкото граматиката .Алгебрата не ми излиза само от тук лъска лъжата и вярата на блаженните наивни.За мощи на светци пък изобщо няма се впускам в коментари после защо имало обладани икони и църкви това е друга тема.Не ми е ясно още Scala Sancta"Свещеното стълбище" баба Елена го преместила в Рим около 326 г.С какви машини и прев.средства и донадено там пак не ми излизат сметките и по геометрия ? нямам приятел строителен архитект да ми обясни но все пак всичко е лъжа.

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ники

    0 0 Отговор
    Византия
  • 11 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    Наричаме ги управници, министри, председатели, кметове и общинари.

    Коментиран от #13

  • 12 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Соваж бейби":

    Още се търсят архитекти и инженери, които да обяснят как древните египтяни са построили пирамидите, ама.... Колкото до датирането на това кръстче, ако е от органичен материал (кост или дърво), въглеродният анализ ще го датира с достатъчна точност.

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.