Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 10:18 795 2

Днес Столична библиотека празнува 95 години от създаването си

  • столична библиотека-
  • създаване-
  • празник-
  • годишнина

Институцията ще посрещне празника с представяне на най-новата част от своя литературен музей „Бележити българи“

Днес Столична библиотека празнува 95 години от създаването си - 1
Снимкa: БГНЕС

Една от най-старите културни институции в София – Столична библиотека, навършва днес, 24 октомври, 95 години от създаването си. Тя ще посрещне празника с представяне на най-новата част от своя литературен музей „Бележити българи“ – кабинет с личната библиотека на Кирил Христов (1875-1944), с четене „Музика и слово за библиотеката“, фотодокументални изложби и арт експозиция, пише segabg.com.

Музейната сбирка „Личната библиотека на Кирил Христов“ ще бъде представена във вторник от 11.30 ч. Тя, заедно с експозициите на библиотечните колекции на д-р Константин Стоилов и Симеон Радев, е част от литературния музей „Бележити българи“. Колекцията на Кирил Христов включва над 700 тома книги, предимно художествена литература на български, чешки, немски, хърватски и сръбски езици. Съдържа първи и редки издания на наши и чужди писатели, повечето от тях (260) с автографи и посвещения на Кирил Христов от Иван Вазов, Пейо Яворов, Пенчо Славейков, Симеон Радев, проф. Михаил Арнаудов, Елин Пелин, Андрей Протич и др.

Особено място в сбирката заемат книгите на самия Кирил Христов – библиофилското издание „Чеда на Балкана“ (1928) с илюстрации на Борис Денев, първото издание на „Избрани стихотворения“ (1903) с предговор на Иван Вазов, „Антология“ (1922), в която поетът лично представя творчеството си, първият му сборник статии „Бурни години“ (1917), юбилейният сборник по повод 60-годишнината на големия творец, както и ценният екземпляр на трагедията „Франческа да Римини“ на Габриеле Д’Анунцио.

Заедно с книжното богатство на Кирил Христов ще бъдат експонирани и негови ценни документи, сред които са личната му карта, издадена от Трети софийски полицейски участък, грамота за избирането му за почетен член на Славянския институт в Прага (1936), поздравителен адрес от столичния кмет инж. Иван Иванов по случай рождения ден на Кирил Христов от 1938 г., писмо от поета до Николай Стойков – директор на Общинска библиотека на София, относно дарението, направено през октомври 1944-та, месец преди смъртта му…

Документалната изложба „Лирикът Кирил Христов“ представя големия български писател с интересни факти от житейската и творческата му биография чрез снимки, шаржове и свидетелства от съвременници.

Фотодокументалната изложба „Библиотеката на София 95 години в/и Града“ в мраморното фоайе на сградата на пл. „Славейков“ разказва в снимки историята на Библиотеката, на мястото, където тя се намира, за емблематичното архитектурно и културно богатство на района – част от най-стария градски център. Акцентът е върху библиотечните фондове – богатите колекции от старопечатни и църковни книги, произведения на изкуството, дарения от видни личности и политици.

Литературното четене „Музика и слово за библиотеката“ утре от 12.00 ч. е с участието на известни български автори, приятели на библиотеката: проф. Михаил Неделчев, Владимир Зарев, Мирела Иванова, Здравка Евтимова, Георги Константинов, Амелия Личева, Силвия Чолева, Анджела Родел, Роман Кисьов. Ще има и музикални поздрави от детска вокална група „Палави ноти“ и бившия вокалист на група „Атлас“ Георги Арсов

В Деня на отворените врати 24 октомври посетителите могат да разгледат хранилищата на библиотеката, а от 13.00 до 16.00 ч. на всеки кръгъл час ще има екскурзионни турове сред музейните колекции с личните библиотеки на Кирил Христов, Симеон Радев, д-р Константин Стоилов. Всеки желаещ ще може да получи едногодишна безплатна читателска карта.

Арт експозиция „Картини от грамофонните плочи“ („Великите музиканти срещат великите художници“), която току-що вече бе открита днес, пък е съставена от обложки на немското издателство Eterna. За визуалното оформление на винилите Eterna използва произведения на известни художници, като ги обвързва с великите музиканти и създава цели тематични цикли. Шютц и Дюрер, Бетовен и Микеланджело, Хендел и Рубенс, Брамс и Роден, Шуберт и Каспър Давид Фридрих са малка част от „дуетите“, които посетителите ще могат да видят в изложбата. На вниманието на публиката ще бъдат представени и редки нотни издания на включените в експозицията композитори – на издателствата Peters и Breitkopf und Hartel с ноти от 50-те години на XX век. Посетителите ще видят и оригинална резонаторна фуния на грамофон от края XIX век и ще могат сами да поставят на грамофона избраната плоча, която искат да чуят.

Днес Библиотеката на София може да се похвали с фонд от 1 милион книги, 5 филиала, модерен Детски център, дигитална тийн лаборатория и с най-голямото си богатство – 89-те хиляди читатели. Само за една година тя има близо 22 000 нови читатели, 630 000 заети книги, 21 000 нови заглавия на издания и 500 000 посещения.

За потребителите са достъпни най-богатият документално-информационен архив за историята на София, електронен каталог с 250 000 тома книги, български и чужди цифрови ресурси, образователни и информационни услуги, собствени цифрови платформи, сред които най-новата – „Личната библиотека на Симеон Радев“, част от бъдещия дигитален портал на Столична библиотека „Бележити българи“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 йхжйхбйкйкн

    0 0 Отговор
    „Висш служител на ООН подаде оставка, след като критикува палестинския геноцид“: Служител на организацията нарече случващото се в ивицата Газа учебникарски случай на геноцид и посочи, че ООН не е в състояние да го спре.

    „Директорът на нюйоркския офис на Върховния комисар на ООН за правата на човека, Крейг Мокибър, напусна поста си, заявявайки, че ООН „не успява“ да изпълни задължението си да предотврати геноцида на палестинските цивилни в Ивицата Газа. В същото време той отбеляза, че САЩ, Великобритания и голяма част от Европа са станали „съучастници в ужасяваща атака“.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.