Last news in Fakti

8 Ноември, 2023 09:45 1 185 1

Софийската опера представя "Тоска" в Турция днес

  • софийска опера и балет-
  • тоска-
  • турция-
  • анкара

Гастролът е по идея на българското посолство в Анкара

Софийската опера представя "Тоска" в Турция днес - 1
Снимкa: БГНЕС

Софийската опера и балет гостува с оперен спектакъл в Турция. Операта „Тоска“ от Джакомо Пучини ще бъде представена днес – 8 ноември, в Държавната опера и балет, Анкара, съобщава БТА.

На 11 ноември оперният спектакъл ще бъде показан и в културния център „Ататюрк“ в Истанбул.

Гастролът е по идея на българското посолство в Анкара и лично на Н. Пр. посланик Ангел Чолаков с подкрепата на българското министерство на културата.

Гала-турнето на Софийска опера и балет под надслов „България поздравява Турция: Честита Стогодишнина на Републиката!“ ще премине под патронажа на г-жа Десислава Радева, съпруга на президента на Република България, и на г-жа Емине Ердоган, съпруга на президента на Република Турция.

Събитието има изцяло благотворителен характер, като финансовите приходи ще бъдат дарени в помощ на районите в Югоизточна Турция, засегнати от унищожителните земетресения със сила 7,7 и 7,8 през февруари тази година.

Ден преди представянето на операта „Тоска“ в Анкара в националния пресклуб на БТА в турската столица беше организирана срещата „Културата и образованието – мост между България и Турция“. В срещата, открита от генералния директор на БТА Кирил Вълчев, участваха посланикът на България в Турция Н. Пр. Ангел Чолаков, директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов, ректорът на Тракийски университет - Стара Загора, проф. д-р Добри Ярков, генералният директор на БНР Милен Митев, диригентът Сунай Муратов, д-р Юксел Йозкале, председател на Фондацията на балканските изселници за стопанско проучване и социално подпомагане (БИСАВ).

Спектакълът „Тоска“ на режисьора Пламен Карталов ще бъде под диригентството на Сунай Муратов, който е с двойно гражданство (българско и турско). Главните роли изпълняват Радостина Николаева (Флория Тоска), Костадин Андреев (Марио Каварадоси), Йонуц Паску (Барон Скарпия).

Изборът на произведението е свързан с фигурата на визионера, реформист и приятел на България Мустафа Кемал Ататюрк, който в периода си на военен аташе в София (1913-1915 г.) активно се включва в културния живот на българската столица и е редовен зрител на представленията на Българското оперно дружество. „Тоска“ е била сред любимите опери на Ататюрк.

100-годишнината на Република Турция беше отбелязана на 29 октомври.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.