Last news in Fakti

15 Ноември, 2023 20:45 1 568 16

Гала турне на Софийската опера и балет под надслов „България поздравява Турция

  • българия -
  • турция -
  • десислава радева-
  • емине ердоган-
  • турция

Гастролът е под патронажа на първите дами на България и Турция - Десислава Радева, съпруга на президента на Република България и Емине Ердоган, съпруга на президента на Република Турция

Гала турне на Софийската опера и балет под надслов „България поздравява Турция - 1
Снимка: Софийската опера и балет

Гала турне на Софийската опера и балет под надслов „България поздравява Турция: Честита Стогодишнина на Републиката“

Гастролът е под патронажа на първите дами на България и Турция - Десислава Радева, съпруга на президента на Република България и Емине Ердоган, съпруга на президента на Република Турция.


Събитието е подкрепено от министерството на културата на България и на турското министерство на културата и туризма, както и на бизнеса в лицето на Българо-турската търговско-индустриална камара и др.

В специално обръщение към публиката и гостите директорът на Софийската опера и балет Пламен Карталов написа:
„За мен и Софийската опера и балет е голяма чест да сме част от тържествата за стогодишнината от създаването на турската държава от Мустафа Кемал Ататюрк!


Нека отбележим, че този незабравим политик и реформатор е бил голям почитател на операта! Едно от любимите му класически заглавия е била именно операта „Тоска“ от Джакомо Пучини! Ето защо нашият Национален оперен театър с голямо вдъхновение прие това гостуване във Вашата гостоприемна страна! В чест на тази славна годишнина за Турция и почитайки заветната памет на Мустафа Кемал Ататюрк, на 8 ноември в Анкара и на 11 ноември в Истанбул ние ще представим операта „Тоска“.


Позволете ми да припомним за съвременниците ни една интересна случка. След официалната среща на министър-председателя на България, тогава Александър Стамболийски, Кемал Ататюрк е поканен да гледат заедно операта „Кармен“ от Бизе. Според спомените на секретаря на Ататюрк, който го е придружавал, през нощта след спектакъла Мустафа Кемал не мигнал, развълнуван от преживяното в театъра! Тогава той споделил, че е възхитен от тази изумителна постановка и добавил: „Народ, който може да създаде такова изкуство, да въздигне на подобно ниво своята култура, такъв народ не може да бъде победен нито с армия, нито с оръжие, нито със сила! Затова аз няма да спя, докато не стигнем в Истанбул, където ще направим първата копка на Турската национална опера!“ И както разказва секретарят, Ататюрк е изпълнил тази своя воля!
Трябва достойно да оценим несломимия стремеж на Мустафа Кемал Ататюрк за духовния и културния възход на Турция и ето днес са налице плодовете от неговите усилия и мечта да пребъде оперното изкуство в обновената му държава!


Затова сега сме така възрадвани на установеното сътрудничество между нашите оперни театри, между нашите артисти и музиканти!
Искрено вярвам, че това съзидателно взаимодействие ще продължим за осъществяване на още много значими общи проекти, а любителите на оперното изкуство и в двете ни страни ще намерят много приятели!“


Постановката на „Тоска“ е в режисьорската концепция на Пламен Карталов. Двете представления в Анкара и в Истанбул дирижира Сунай Муратов, а към българските си колеги се присъединиха хор и детска вокална група от турската държавна опера.


Сунай Муратов, диригент на спектаклите: „Беше огромно удоволствие с тези прекрасни солисти и оркестър. Към нашата постановка се включи анкарския хор, с който имам честта да работя. Смея да твърдя, че се получи една много добра симбиоза между двата колектива“
Двата спектакъла и съпътващите ги събития бяха широко отразени в специалните репортажи на БТА от Нахиде Дениз и Нора Чолакова, по БНТ от Ирина Цонева, по БНР от Росица Кавалдгиева и от „Площад Славейков“ и Диляна Димитрова, със специални интервюта и срещи с гости и участници в събитията.

8.11 „Тоска“ в Анкара

Представлението беше в Държавната опера и балет на Анкара. На откриването присъстваха заместник-министърът на културата Виктор Стоянов; директорът на Държавната опера и балет, Анкара Тан Сагтюрк; генералният директор на БТА Кирил Вълчев; ръководни представители на държавната турска новинарска Анадолска агенция; ректорът на Тракийския университет - Стара Загора проф. д-р Добри Ярков; генералният директор на БНР Милен Митев; д-р Юксел Йозкале, председател на Фондацията на балканските изселници за стопанско проучване и социално подпомагане (БИСАВ); известната джазпевица Йълдъз Ибрахимова.


Събитието бе открито от Н.Пр. посланикът ни в Турция Ангел Чолаков, който изтъкна, че вдъхновител на оперното турне е самият основател на Република Турция – „големият държавник, визионер, реформист и приятел на България Мустафа Кемал Ататюрк. Изградихме и амбициозен културен сезон, чиято кулминация е гала оперното турне“, каза посланик Чолаков, като добави, че "приятелите са заедно не само в радости и успехи, но и в скръб" и припомни за помощта, оказана от България още в първите часове след разрушителните земетресения в Турция на 6 февруари.


Тан Сагтюрк, генерален директор на Турската държавна опера и балет: „Впечатляваща постановка. Този проект е плод на сътрудничеството между Софийската опера и балет и Турската държавна опера по случай 100 годишнината на нашата република и се надявам да продължи още дълги години“.


Йунюшан Кулоолу, тенор в турската държавна опера и балет: „Изключително щастливи сме да посрещнем Софийската опера на наша сцена и трябва да кажа, че българската културна общественост и всички хора трябва да са много горди, че има човек като маестро Карталов, който отдава цялото си сърце и душа на операта и този ентусиазъм личи във всеки един детайл, от декора до невероятните изпълнения на артистите“.
“Бихме искали да има повече такива празници, сподели Тахир Динчер от Фондацията на балканските изселници за стопанско проучване и социално подпомагане и продължи. „Впечатлен съм от играта на актьорите. Поздравихме ги със ставане на крака, викахме ги на бис. Но още по-силно съм впечатлен от идеята, която нашите български приятели са реализирали като дар за 100 годишнината на нашата република, която отбелязваме тези дни. Благодаря на всички, които са вложили сърце и усилия, за да се реализира по такъв чудесен начин“-
Мелда Барутчу, психолог, сподели: “Аз обичам операта, а Пучини е любимият ми композитор. Чела съм и знаех доста неща за софийската опера. Дори когато миналата година бях на екскурзия в София, исках да отида на опера, но нямах късмет. Спектакълът, който снощи изнесоха актьорите, надмина в пъти всичките ми очаквания. Всички изпълнители бяха много добри. Надсловът на събитието ”България поздравява Турция: Честита Стогодишнина на Републиката!" мисля, че задълго ще се помни. Емоционалните приветствени думи на българския посланик Н.ПР. Ангел Чолаков, присъствието на важни гости от България показаха, че събитието е старателно подготвено, което ме впечатли. И бих искала да пожелая такива прояви да се превърнат в постоянни“, каза Барутчу.


“Това показва, че музиката е универсален инструмент за сближаване между хората на изкуството и зрителите, където и да са. Смятам, че сега се постави едно ползотворно начало на сътрудничество, което ще даде добри плодове”, смята музикалният критик Бедри Чакмак.
„Какво по-вълнуващо събитие от това Софийската опера да гостува на Анкара! Много съм впечатлена, че се осъществи при това по такъв знаменателен повод - 100 годишнината на Турската Република. Да, наистина 2023 година ще се запомни с това гостуване, което ще спомогне за задълбочаване на сътрудничеството в музиката и изобщо в областта на културата“, изтъкна Йълдъз Ибрахимова.
Зюлфие, зрител: „Огромен шанс е да видим една от най-великите опери тук с вашите невероятни изпълнители. Благодаря от сърце на България, че ни дари с това щастие“.


Главните роли в Анкара изпълниха Радостина Николаева - Флория Тоска, Костадин Андреев - Марио Каварадоси, Йонуц Паску - барон Скарпия.
Радостина Николаева, изпълнителка на ролята на Тоска в Анкара: „Вече дванайсет години имам щастието да съм Тоска, точно в тази постановка. Беше прекрасно, беше невероятно“.
Изправена на крака публиката дълго аплодира изпълнителите и изрази възторга си от спектакъла.

11.11 „Тоска“ в Истанбул.


Спектакълът се състоя в най-голямата и най-модерна зала в града – културен център „Ататюрк“. Както в столицата така и тук присъстваха високопоставени и значими фигури от обществения и културен живот на мегаполиса и представители на бизнеса, като министърът на туризма и културата на Турция Мехмед Нури Ерсой; председателят на Турско-българския съвет за делово сътрудничество към ДЕИК Зеки Саръбекир; Бурхан Немутлу, от УС на Българо-турската търговско-индустриална камара, членове на българската общност с председател Димитър Йотеф, представители на дружествата на българските изселници; генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев и други.
Посланикът на България в Турция Н. Пр. Ангел Чолаков приветства гостите, и припомни, че спектакълът "Тоска" е в рамките на турнето на Софийската опера и балет под надслов „България поздравява Турция: Честита Стогодишнина на Републиката!“ Според него двата спектакъла “по някакъв начин са едно емоционално, духовно и символично завръщане по стъпките на Ататюрк към софийските му години”. Той сподели, че основателят на турската република - големият държавник, визионер, реформист и приятел на България Мустафа Кемал Ататюрк е бил почитател на оперното изкуство. Като военен аташе в София между 1913 и 1915 г. той е участвал в културния живот на столицата е и посещавал Софийската опера, а „Тоска“ е била любимата му опера.


Сред гостите бе и турският министър на културата и туризма Мехмед Нури Ерсой: „Днес, в деня на Кемал Ататюрк и нашата стогодишнина, сме много щастливи и благодарни, че посрещаме Софийската опера с „Тоска“ в Истанбул. Истински впечатлен съм от постановката, а съвсем в близко бъдеще ни очакват още много интересни съвместни културни проекти“.


Селена, зрител: „Невероятно изживяване. Благодаря на България. Моят чичо беше оперен певец. Гледала съм много представления на „Тоска“, но тази постановка, истински ме докосна и трогна. Много модерна и с различна сценография, с брилянтни изпълнители. Наистина съм дълбоко впечатлена“.


В централните роли в Истанбул се представиха Габриела Георгиева – Флориа Тоска, Мартин Илиев – Марио Каварадоси, Йонуц Паску – барон Скарпия.


Габриела Георгиева, изпълнителка на Тоска в Истанбул: „Прекрасно усещане. Иключително много се вълнувах. Мисля, че никога не съм се вълнувала толкова много на „Тоска“. Особено във второ действие просто беше изключително изживяване. Дори се разплаках на края, толкова силна беше емоцията“.


Над две хиляди души изпълнили до краен предел залата, с продължителни аплодисменти изразиха възхищението си от спектакъла.

Специално съпътстващо събитие организира БТА, партньор на Софийската опера.
В националния пресклуб на БТА в Анкара на 7 ноември бе организирана среща „Културата и образованието – мост между България и Турция“. В срещата, открита от генералния директор на БТА Кирил Вълчев, участваха посланикът на България в Турция Н. Пр. Ангел Чолаков, директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов, ректорът на Тракийски университет - Стара Загора, проф. д-р Добри Ярков, генералният директор на БНР Милен Митев, диригентът Сунай Муратов, д-р Юксел Йозкале, председател на Фондацията на балканските изселници за стопанско проучване и социално подпомагане (БИСАВ), Фарук Токат, главен редактор на емисия "Международни новини" на държавната турска новинарска Анадолска агенция, както и журналисти от държавната телевизия ТРТ, Тахир Динчер, от ръководството на БИСАВ. Присъстваха българските оперни солисти Мартин Илиев и Габриела Георгиева.


Посланик Ангел Чолаков, заяви, че "културната дипломация е една от най-мощните ракети носители на нашата външна политика". Той допълни, че спектакълът е "кулминация на един амбициозен сезон на България в Турция. Имахме над петнайсет събития, започвайки от емблематичния календар и изложба за софийските години на основателя на Турската република Мустафа Кемал Ататюрк, и кулминацията е гала оперното турне в Анкара и Истанбул“.


„Надяваме се този проект да даде плодове на едно сътрудничество – София да бъде част от културата на Турция и Турция да бъде част от културата на България“, каза акад. Пламен Карталов. “Вълнуващо е да сме в сърцето на една инициатива, дала повод двама държавници да бъдат наистина част от гастрола на Софийската опера. Това е любовта на Мустафа Кемал Ататюрк към операта, която дава повод на друг държавник - посланик Ангел Чолаков да организира сам това гостуване, да привлече и да мобилизира и Министерството на културата, и двата театъра в Анкара и Истанбул да дадат своето щедро гостоприемство! Какво по-хубаво от това да кажа: “Благодаря, че Софийската опера за първи път гостува в Турция и да даде плодове на едно сътрудничество между Анкара и Истанбул, София да бъде част от културата на Турция и Турция да бъде част от културата на България“, посочи директорът на Софийската опера Пламен Карталов и допълни, че „Такъв международен проект би могъл да дава в бъдеще поводи за празници, какъвто е „Тоска“ от Пучини, посветена на 100-годишнината на Република Турция и на Мустафа Кемал Ататюрк“.


Тракийският университет също ще бъде част от този мост, който се създава между Турция и България в областта на образованието и науката, заяви ректорът на Тракийския университет в Стара Загора проф. д-р Добри Ярков.
„Културата е най-прекият път за взаимно опознаване между различните народи. Ако политиката понякога ни разделя, то културата винаги има силата да ни обединява“, заяви генералният директор на БНР Милен Митев и определи гала спектакъла като "прекрасна културна инициатива", която дава възможност на двата народа, българския и турския, да продължат да се опознават един друг в днешно време. Той открои и приноса на БНР за скрепяването на връзката между българския и турския народ.


Юксел Йозкале посочи, че България спечели сърцето на Турция с важните събития, които организира по повод стогодишнината от основаването на републиката, сред които и поставянето на оперния галаспектакъл „Тоска“ на Софийската опера и балет в Анкара и Истанбул.
„Културата, в частност оперното изкуство, е нещо универсално и е начин за сближаване на две нации“, заяви диригентът Сунай Муратов. Диригентът отбеляза, че е горд да бъде част от тази мащабна инициатива и изрази увереност, че сътрудничеството между Софийската и Анкарската опера ще продължи.


Сунай Муратов е възпитаник на Националната музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София и в момента е диригент в Държавна опера и балет Анкара. Преди двата спектакъла от турнето той дирижира „Тоска“ от Пучини в Софийската опера на 26 октомври.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мехмед

    4 26 Отговор
    българия е част от Велика Турция.

    Коментиран от #10, #12, #15

  • 2 Сатана Z

    22 7 Отговор
    Деса май я гони Стокхолмският синдром.Само където е забравила ,че от 350 000 българи населявали Беломорска Тракия са останали само 3000 по тези изконни български земи,които Турция трябваше да върне на България след изтичането на Ньойския мирен договор.

    Коментиран от #3, #4, #11

  • 3 Мехмед

    2 23 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    Ти четеш ли какво си писал? българия трябва и ще се върне на Велика Турция.

    Коментиран от #6, #16

  • 4 Анонимен

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    То и краварите трябваше да върнат Аляска след 100 години но Брежнев махна с ръка !!! Аляска е била руска територия в миналото и е дадена под наем на САЩ
  • 5 басиглупостите

    5 4 Отговор
    турця и сраел са държави убийци
  • 6 расте ли ишката

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "Мехмед":

    меметчо ?

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Гориил

    6 0 Отговор
    Никога не съм успявал да си купя билет за Софийската опера за балета "Лешникотрошачката" по Коледа. Всички билети за десет до единадесет представления винаги се разпродаваха в рамките на три до четири месеца. Вие не знаете как да мразите Русия.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 *****

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "расте ли ишката":

    Егото със сигурност;-)...
  • 10 *****

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мехмед":

    Ти по-добре пиши кое НЕ е част от "великото" пуйкие - Меркурий или Плутон ;-)?

    Коментиран от #14

  • 11 9371

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    Имаш предвид Гърция, а не Турция . Чакай ти някой да ти върне нещо ,който взел територията последно той командва вече там и никакъв договор няма да върне нещо .

    Коментиран от #13

  • 12 БЪЛГАРИН

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мехмед":

    НАГЪЛ ТУРЧИН, ИДИ СИ В ТЪПИЯ АНАДОЛ
  • 13 ИВАН ХАДЖИЕВ

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "9371":

    СРАМНО И ПОЗОРНО Е ДА ЧЕСТВАМЕ АТАТЮРК ОТ НАШАТА ПОРОБИТЕЛКА, КОЯТО НИ Е СЪСИПАЛА НАПЪЛНО - ВСИЧКО У НАС Е ОСАКАТЕНО ОТ МРЪСНАТА ТУРЦИЯ, ДОРИ ЕЗИКА, ХАРАКТЕРА, А СМЕ БИЛИ ВЕЛИКА ДЪРЖАВА
    ТУРЦИЯ И РУСИЯ СА ДВЕ ЧУДОВИЩНИ ДЪРЖАВИ, НАШИ ВЕКОВНО ВРАГОВЕ И ПРОСТО НЕ БИВА ДА СИ ИМАМЕ РАБОТА СТЯХ
  • 14 ВАСИЛЕВ

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "*****":

    ТА ТОЗИ АТАТЮРК Е ИЗБИВАЛ АРМЕНЦИ, ХРИСТИЯНИ, ГОНИЛ Е И БЪЛГАРИ, В ОДРИНСКА ТРАКИЯ СА ИЗБИТИ И ПРЕТОПЕНИ ХИЛЯДИ, А ТОВА СА НАШИ ЗЕМИ
    НЕ БИВА ДА ИМАМЕ НИЩО ОБЩО С ТАЗИ ТЪПА МЮСЮЛМАНСКА ДЪРЖАВА, КАКТО И С МРЪСНИТЕ АРАБИ, КОИТО ИСКАТ ДА УНИЩОЖАТ ИЗРАЕЛ, ЕДНА ДРЕВНА И ЦИВИЛИЗОВАНА ДЪРЖАВА, ТА НАЙ- УМНАТА ЧАСТ ОТ ЧОВЕЧЕСТВОТО СА ЕВРЕИТЕ, ИМАТ НАЙ- МНОГО НОБЕЛИСТИ, УЧЕНИ, ПИСАТЕЛИ, МУЗИКАНТИ, А АРАБИТЕ СА ПРОСТО ТЪПИ, МРЪСНИ ИПРИМИТИВНИ СЪЩЕСТВА, НАПРАВО ГНУСНИ
  • 15 Мехмет

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мехмед":

    България е на американското посолство, а държава велика Турция не съществува. Как и е новото име?
  • 16 Расте ли пишката, Мехмет?

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мехмед":

    А ти четеш ли на БЪЛГАРСКИ какво си написал?