Last news in Fakti

26 Ноември, 2023 13:26 3 266 10

Откриха нов древен език сред руините в Турция

  • древен език-
  • хатуша-
  • турция-
  • хети-
  • откритие

Древният език е открит в Хатуша

Откриха нов древен език сред руините в Турция - 1
Снимката е илюстративна. Източник: Shutterstock

Върху клинописни глинени плочки сред древни руини в Турция е открит език, който не е бил произнасян от векове, пише vesti.bg.

Древният език е открит в Хатуша, археологически обект в централна северна Турция, който някога е бил столица на Хетската империя. Мястото е обект на световното наследство на ЮНЕСКО още от 1986 г. благодарение на впечатляващата градска архитектура и зашеметяващите произведения на изкуството, които са останали забележително добре запазени векове наред.

Хетите са древен народ, индоевропейци, които мигрирали към Анатолия – полуостров в съвременна Турция, където създали една от най-страховитите империи в района през късната бронзова епоха (1650 до 1200 г. пр.н.е.).

Прочути с уменията си за водене на война, хетите били добре известни с това, че водели записи, документирали своите битки и закони върху глинени плочки. От 80-те години на миналия век досега археолозите са открили почти 30 000 глинени плочки с клинописно писмо в Хатуша. Повечето текстовете са написани на хетски, но скорошни изследвания разкриха, че някои от плочите са написани на непознат досега език.

Тъй като това е новооткрит език, изследователите все още не са успели да го дешифрират. Въпреки това изглежда, че най-вероятно е бил говорен от хората на Калашма, област в северозападния край на хетските земи около днешния Болу или Гереде. Характеристиките на езика имат прилики с лувийския - добре познат език, използван в рамките на Хетската империя.

Освен това изследователите подозират, че плочата може да говори за древен култов ритуал, извършван в Калашма.

„Хетите са били изключително заинтересовани от записването на ритуалите си на чужди езици“, каза в изявление професор Даниел Швемер, експерт по древния Близък изток от Юлиус-Максимилиан-Университет Вюрцбург.

Въпреки че езикът е необичаен, той очевидно е свързан с индоевропейските езици (езици, които все още се говорят днес в по-голямата част от Европа, както и в земите на Иранското плато и северния Индийски субконтинент).

Обхващайки огромни географски ширини, това семейство езици включва всичко от хинди и персийски до руски и английски. Всъщност сред малкото оцелели езици в Европа, които не произлизат от индоевропейското семейство, е баският - изключителен език, който се говори само в Страната на баските, малка автономна област в западния край на планините Пиренеи между границите на Франция и Испания.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маке

    17 2 Отговор
    Я сметам дека туй е протомакедонски.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мишел

    2 2 Отговор
    Нов и древен???
    Откриха непознат древен език....
  • 4 бъдете точни

    2 1 Отговор
    Клинопис и руническо писмо не е едно и също.
  • 5 Пояснение

    1 2 Отговор
    Браво, най после научихме че анадола бил полуостов! Сега ако ни кажете колко велики Българии е имало там ще е върха!
  • 6 Пояснение

    2 1 Отговор
    Пък и снимката от южна америка кърти! Машала!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гост

    2 0 Отговор
    Било е по времето, когато не е имало нито турци, нито османци.
  • 9 Хаберий

    3 1 Отговор
    От Непознатата история на българите:
    "Според древни български предания, в края на 19 век пр. н.е. българите авар-чаги се наложило да бягат от Масгут (Южен Урал, Казахстан) в Къйзъйл Джир (Сирия). Част от българите, объркали пътя, побягнали към Илат (Мала Азия), Сувар (Месопотамия) и Миджан (Азърбайджан). През време на бягството много от тези българите попаднали в плен на Лекдиу (алп-император на Атряч/Троя) и ги очаквала жестока смърт. Но вниманието на алпа било привлечено от българските коне, както той преди това не бил видял. Лекдиу изял един от тях и неговото месо така му харесало, че той пощадил пленените и ги приел на служба в качеството на коняри и им позволил да образуват свое владение. Съседите наричали пленените от Лекдиу българи, кулдаи, защото кулдаите били мнозинството от тях, но самите пленени предпочитали да се самоназовават по български кети ("хора", хети). Под влиянието на езика на покорените, името кети започнали да го произнасят във формата кади. Затова столицата на българите-кети (хети) и целият техен бейлик започнали да наричат Кадиш. В последствие като хети започнали да наричат и самите кети. Кетите не се уморили да отглеждат прекрасни коне за Лекдиу ..."

    Коментиран от #10

  • 10 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хаберий":

    А в наши дни, два милиона българи са приютени от европейците да им слугуват за мизерно заплащане.