Last news in Fakti

18 Ноември, 2023 13:16 1 135 6

Писателят Салман Рушди в "Панорама": Би било хубаво да преодолеем различията (ВИДЕО)

  • писател-
  • ккнига-
  • панорама-
  • салман рушди-
  • родените в полунощ

Писателят говори за новата си книга "Родните в полунощ", която излиза и на българския пазар

Писателят Салман Рушди в "Панорама": Би било хубаво да преодолеем различията (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

"Здравословно е да се питаш "кой съм аз". Особено за един писател: да знае защо е такъв, какъвто е, това е предпоставка, за да пишеш добре. Ако не си наясно със себе си, то и книгата ти няма да е ясна", каза в интервю за "Панорама" писателят от индийски произход Салман Рушди, говорейки за героите в книгите си, които редовно си задават този въпрос.

На един от главните въпроси, които се задават и в България - Изток или Запад, той даде следният отговор: "Преди всичко, отговорът на въпроса е: и двете или нито едното, нито другото. Идентичността е като драматичен конфликтен въпрос в днешно време, би било хубаво да го преодолеем".

Той изрази надежда книгата му "Родените в полунощ" да е "забавна" за българския читател. "Някои от събитията в книгата са трагични, а езикът комичен. Започва със скромни желания, след това по-големи амбиции", посочи писателят.

Цялото интервю вижте тук:


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Максим Загоричански

    3 0 Отговор
    Различията не могат и не трябва да бъдат преодолени, а сведени до минимум. Различието ни обединява.
  • 2 Име

    3 0 Отговор
    Еми ето - един мъдър човек казва - да няма Изто-запад. Като почнат с този запад, то - преди беше загадъчно - кореком, непознати вкусове, опаковки, сега го видяхме.

    Освен това - част от стоките от запад се правят не на запад и т.н. На изток не са диви племена също. Отадван ас дръпнали напред.

    Виетнам например е станал много модерен - същите виетнамци, които ги знаем от България - за 33 години се оправиха.
  • 3 кюмюра от Драгалевци

    2 0 Отговор
    Знаете ли защо не можем да преодолем различията ? Ще се опитам да ви отговоря безпристрастно .
    Няма кам да ви дадат от Посолството и ако Митрофанова (според вас ) се опитва по някакъв начин да опонира на Посолството което според мен е абсолютно нормално (никой не исдка да е в партер , питайте борците ) то тогава защо "ревем" само срещу едната страна . Нали сме демократи , с права и свободи , как да станем Австрия или Швейцария (не по богатство а по разум ) които последната им грижа е как да нахранят техния " Козяк " ? Въпроси , въпроси !
  • 4 Охо

    0 0 Отговор
    Малко преди полунощ.
  • 5 Гал

    1 0 Отговор
    Бойко, който жестикулира и пули очички.Дребно джобно човече, иначе знаещ и с потенциал, нооо..Негов проблем... Жалко, но и той ще напише книга. Нема да има кой да я чете, мухльо.

    .
  • 6 Същият

    1 0 Отговор
    Да така трябва да бъде,но уви политическата кохорта не сте и да чуе.империалистическият постулат:,,Разделяй и владей.".за съжаление все още върши работа.От хора,които искат и хляба и ножа,нищо добро не ни чака.Не е далеч края на света,ако не се реализира едно по- справедливо общество.Разбира се философите са в дълг към света.