Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 10:15 2 019 1

В Париж продават ръкопис на Екзюпери с прочута фраза от "Малкият принц"

  • малкият принц-
  • антоан дьо сент-екзюпери-
  • ръкописи-
  • чернова-
  • париж

Ръкописът е най-значимият лот от изключителна колекция, посветена на френския писател и авиатор

В Париж продават ръкопис на Екзюпери с прочута фраза от "Малкият принц"  - 1
Снимка: Shutterstock

Докато завършва "Малкият принц", на Антоан дьо Сент-Екзюпери му хрумват две изречения, които записва с молив върху черновата с бележките си, без да има представа за предстоящото им въздействие: "Истината се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите. "Те са на страница 57 от една от черновите на "Малкият принц", анотирани ръкописно от автора. Тя сега се продава, съобщи АФП, предава БТА.

Ръкописът е най-значимият лот от изключителна колекция, посветена на френския писател и авиатор, която се предлага по време на международното изложение на изкуството FAB в Гран пале в Париж от сряда. Колекцията включва още 23 други произведения, сред които писмо от писателя до майка му, писано, когато той е десетгодишен, 200 ръкописни страници от есето му "Цитаделата", над тридесет писма на автора до съпругата му.

Това е колекция на ентусиаст, много селективна и подбрана с вкус, каза за АФП Беноа Форжо, който отговаря за продажбата. Той обаче не разкрива името на колекционера. В напечатана чернова на книгата си Сент-Екзюпери задрасква изречение от диалога на Лисицата с Малкия принц в глава XXI и го заменя с изписани на ръка с молив две изречения, които стават прочути. Дешифрирайки ръкописа, специалисти установяват, че преди това авторът е изпробвал различни версии на диалога в тази глава.

"Малкият принц" е издадена през април 1943 г. на френски и на английски език в САЩ, след това и във Франция - през април 1946 г. Писателят, който умира през юли 1944 г., не успява да се възползва от поразителния успех на творбата си. По данни на Фондация "Антоан дьо Сент-Екзюпери" за 80 години по света са продадени над 150 милиона екземпляра от книгата, което я прави най-продаваното художествено произведение на всички времена. Ръкописът ѝ остава в Ню Йорк и днес е притежание на Morgan Library & Museum.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плюс минус

    10 0 Отговор
    Една от най-любимите ми книги, която чета от дете, та до наши дни.