Last news in Fakti

30 Декември, 2023 18:31 1 689 5

Дигитализират ръкописите на Чудомир

  • ръкописи-
  • чудомир-
  • дигитализират-
  • електронен вариант

Предвидено е да се дигитализират 500 ръкописа на именития писател и художник

Дигитализират ръкописите на Чудомир - 1
Снимка: БГНЕС

Екипът на Литературно-художествения музей "Чудомир" в Казанлък започва работа по проект за дигитализация на ръкописите на своя патрон Димитър Чорбаджийски - Чудомир.

Дейностите ще се извършват по проект към Национален фонд "Култура", който музеят е спечелил през тази година.

"Смятаме да оборудваме две работни места с компютри, на които да могат да се разглеждат тези дигитализирани ръкописи", каза пред обществената телевизия директорът на културния институт Добрина Матова.

Предвидено е да се дигитализират 500 ръкописа на именития писател и художник, като всеки от тях е с различен брой страници.

По думите на Матова това е изключително важна дейност за опазване на културното наследство на Димитър Чорбаджийски, по-известен като Чудомир.

"Той е обичал да пише с молив и голяма част от ръкописите му са написани с молив. С годините са избледнели и има опасност да бъдат изгубени. Веднъж качени върху електронен носител, те могат да бъдат обработени, за да изпъкне написаното. Чисто физическото оцеляване на ръкописите му зависи от този проект", обясни тя.

Дигитализирането ще започне веднага след празниците и се очаква да приключи до юни 2024 година.

Дигитализиран е и снимковият фонд на музея, върху който екипът продължава да работи, като въвежда метаданни.

"Работим по този въпрос много усилено, дигитализирахме всички картини на Чудомир, картините на съпругата му Мара Чорбаджийска, както и снимковия фонд. В служебната библиотека е направена ретроконверсия и са описани в електронен каталог всички книги, в момента върви ретроконверсията и на личната библиотека на Чудомир", разказа Матова.

Според нея това също е нещо много важно, защото по този начин посетителите на музея ще имат възможност да се запознаят с това какво е четял авторът, какво е купувал лично, какво му е било подарявано.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    27 0 Отговор
    Дълбок поклон от мен, Чудомире!!
    Дъбок поклон от мен и за тия които са решили да запазят творчеството ти!!
    Дано се намерят хора, който да четат ръкописите ти, да извличат поуки от тях и да пазят традицията БЪЛГАРСКА!!!!
    Успех на проекта!
  • 2 Уникален народопсихолог

    22 0 Отговор
    Често препрочитам творчеството му.И Вазовите "Чичовци" актуални и днес. С други персонажи и действащи лица.
  • 3 дядо поп

    24 0 Отговор
    Най великия , който не го е чел той не знае , че няма друг като неговия хумор , ненадминатите му сравнения и всичко това взето от бита на българина. Настолната ми книга , когато и каквото да препрочита винаги ми оправя настроението!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.