Last news in Fakti

5 Юни, 2014 11:05 1 152 0

Текстил, нишка и филц: това е детска игра!

  • културна инициатива-
  • творчество-
  • европа-
  • културно наследство-
  • деца-
  • текстила и тъканите

Образователни уъркшопи стимулират художественото възпитание на деца 3 до 12 - годишна възраст, семейства и учители

Образователни и интересни уъркшопи, които ще стимулират художественото виждане на малките творци очаква всички през септември.

Weaving Europe: Artefacts, Values & Exchanges е цикъл от културни събития и ателиета за откриване на културата и изкуството чрез наследството на текстил и тъкани в Европа.

Зиг-Заг (Zig-Zag) е общото наименование за три европейски културни събития в Амстердам, София и Рим. Чрез тях се насърчават деца, семейства и училища да открият чрез игра, изкуството на текстила и тъканите, както и на културното наследство от гледна точка на Европа.

Участници в проекта, който е насочен към деца от 3 до 12 години и техните родители и учители са:

Италия:   Explora the Children’s Museum of Rome , Детски образователен музей в Рим – координатор на проекта

Холандия:  Wagg Society-Institute for art, science and technology , Институт за изкуство, наука и технологии  - партньор на проекта

България:  сдружение Арт Ленд – Изкуство в действие! Нестопанска организация с творчески и образователни дейности, събития за семейства и училища. Театър, уъркшопи,събития и школи. – партньор на проекта

Събитията Зиг-Заг имат за цел да информират по интересен начин децата за културното наследство, текстилните изкуства, инженерството и производството на „умни тъкани”, за да запълни празнината по темата  за изкуството с текстил, в образователната система.

Чрез игра участниците навлизат в света на приложното образование, стимулира децата, техните семейства и учители да научат повече за изкуството, създадено от и чрез текстила.

Фестивалът ще се проведе на 17 септември в София с любезното съдействие на община Лозенец!

Вече се проведоха няколко предварителни кръжока, които успяха да пленят децата и да ги накарат с нетърпение да очакват следващите творчески инициативи.

Плетенето бе тема на семейните уъркшопи, които се проведоха на 25 май. 20 семейства  и 30 деца се потопиха в света на тази текстилна техника. Прекрасно и незабравимо откривателско преживяване! А когато има и красота, резултатите са страхотни!

Тъкане, плетене и филц уъркшопи бяха проведени в три столични училища (105 „ Атанас Далчев”, 2 „ Емилиян Станев”, 35 „ Добри Войников”) и две детски градини („ Жирафче” и детска градина по системата на Монтесори), където се включиха 120 деца. Те сътвориха прекрасни текстилни аксесоари за дома. Интересът и откривателският дух на децата беше запален и те споделиха, че чакат с нетърпение отново да се включат в подобни кръжоци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА