Last news in Fakti

16 Февруари, 2015 19:32 1 939 4

7 дни арест за рома, нападнал линейка

  • арест-
  • рома-
  • нападнал-
  • линейка

От Бърза помощ в Любимец недоумяват защо е бил нападнат екипа им

7 дни арест за рома, нападнал линейка - 1
Снимка: stmost.info

Свиленградският районен съд остави за 7 дни в ареста 27-годишният ром, който хвърли камъни срещу линейката на екипа на Бърза помощ - Любимец. Нападателят беше осъден по бързата процедура, беше му съставен и акт за дребно хулиганство.

Инцидентът стана на 14 февруари, докато линейка на Бърза помощ - Любимец  отива на повикване при пациент от ромската махала в Свиленград. Линейката е нападната от пиян мъж от ромски произход, който хвърля камък и чупи стъклото на возилото. За щастие няма пострадали. След като счупил стъклото на спешния автомобил, мъжът е избягал. Малко по-късно той е задържан от полицаите. 

„Не виждам по какъв начин и защо се е почувствал предизвикан този мъж“, заяви за Факти.бг началникът на Центъра за спешна помощ в град Хасково д-р Петя Радева. Според нея, за да се ограничат подобни случаи трябва, както в другите държави, така и у нас пожарна, полиция и екип на Спешна помощ  да работят заедно.

„Дали тези нападения са ежедневие аз не мога да отговоря точно, в нашия център за миналата и началото на тази година това е първото регистрирано нападение. Счупено е задното ляво стъкло на вратата на линейката, тъй като санитарния автомобил е бил замерван с камъни. Все още не е ясно на каква сума възлизат нанесените щети, тъй като още няма представена фактура. Автомобилът ще бъде ремонтиран, има пълно автокаско“, каза д-р Радева.

Според нея екипите в Спешна помощ не изпълняват спокойно служебните си задължения. В този случай по никакъв начин нападателят не е бил засегнат от екипа. Линейката просто е била на повикване в ромската махала в Свиленград, а екипът е помолил граждани да ги упътят до адреса, на който са отивали.

Шофьорът на линейкатаИван Стайков от град Любимец разказа пред Факти.бг, че заради тези случаи екипите не могат да работят спокойно.

„В последно време, след зачестилите подобни случаи, постоянно си под напрежение по време на работа. Като отидем на такъв адрес и като скочи 20-годишен пиян не можеш нищо да направиш. Ако го хванеш да го усмириш или да му се скараш, той ти казва, че ще те наръга с нож и ти си до там. Такива ербапи ни заявяват, че те могат да идат в затвора, но ние ще сме на 2 метра под земята. Опасно е, особено като са пияни. Във всеки един момент могат да те ударят с нещо и да стане голяма беля. Друго си е и като полицията е с нас“, споделя шофьорът на линейката.

Той разказа подробности и за самият инцидент:

„По обяд на 14 февруари от телефон 112 се обадиха, за да отидем на адрес в ромската махала на Ново село, Свиленград. Извикаха нашият екип от Любимец, защото линейката на Бърза помощ - Свиленград била на друг адрес. Бяхме повикани за  77-годишен човек със сърцебиене и високо кръвно. Спирахме на няколко пъти, за да питаме хора, ако може да ни упътят по-бързо да стигнем адреса. На ъгъла на едната улица видяхме мъжът, който по-късно замери спешния автомобил. Той беше видимо пиян и се клатеше. Бях спрял на около 10 метра от него, а задницата на линейката насочена към пияния ром. Хората, които помолихме да ни упътят ни казаха, че трябва да се върнем назад. В момента, в който обръщах колата се чу удар“, разказа шофьорът.

Той обясни, че след като са излязли от линейката видели, че стъклото й е счупено. Попитали, кой го е направил, но всички свидетели на инцидента отказвали да им съдействат.

„Тогава едно малко ромче дойде и посочи пияния мъж като каза, че той е счупил прозореца на линейката. Попитах пияния, защо го е направил, а той започна да ме псува. След малко тръгна надолу по улицата“, каза още Иван Стайков.

Веднага от екипа на Бърза помощ сигнализирали полицията. На мястото пристигнала патрулка, която е регистрирала случая. По думите на Стайков, много хора са станали свидетели на инцидента, но не са искали да издадат вандала. Отказали да кажат и къде живее.

„Ние отидохме да помагаме на човек, който умира,  а по нас хвърлят камъни, в същото време ромите го прикриват“, възмути се шофьорът.

По думите му, един от ромите, който е бил наоколо му е казал, че нападателят се казва Николай, но да не разкрива от къде знае, защото мъжът се притеснявал от отмъщение. След това и една жена се престрашила и издала нападателя, но и тя се притеснявала от отмъщение.

„Страх ги е да кажат кой къде живее, за да нямат проблеми по между си след това“, разказа шофьорът.

„Казах на полицаите какво съм разбрал и им показах на къде тръгна нападателя. След малко дойде бащата му и пита, кой е търсил Ники. Каза, че синът му си е бил у тях и спял отдавна, защото се бил напил“, продължи с разказа си Стайков. Така ромът бил задържан.

Според Иван Стайков 7 дни арест, който определи за рома съда,  не е достатъчно сурово, тъй като тези инциденти не се случват за първи път, няма и да са за последен. Той сподели, че и друг път са имали проблеми в ромските махали.

„Гонили са ни и са ни хвърляли камъни, но не сме съобщавали за тези случаи“, споделя шофьорът.

Иван Стайков разказва, че с нищо не са провокирали пияния ром. На следващия ден в съда Николай не помнел нищо. Извинил се е пред съдията, както и на екипа на Спешна помощ.

„Ние отиваме да помагаме, а те ни заплашват. Това трябва да се промени“, смята шофьорът.

Министърът на здравеопазването Петър Москов съобщи преди време, че от началото на 2014 г. до 17 декември същата година случаите на нападения над лекари и медицински служители са 225, като 175 от тях са извършени от роми. От ДПС обвиниха Москов, че лъже и според МВР нападенията от роми били само 17. Здравният министър Петър Москов обяви, че навсякъде, където е имало нападение над лекар в ромска махала, лекарите ще влизат в присъствието на полиция, което стана ясно, че е невъзможно. Той бе обвинен и в ксенофобия от ДПС.

Това разбуни духовете, а от ДПС обявиха, че започват консултации за вот на недоверие, ако Москов не подаде оставка.

Лекари от центровете за спешна помощ в страната скочиха в защита на здравния министър.

"Ако гласувате вот на недоверие на министър Петър Москов, подгответе се и за последствията от оставките на всички обругани, псувани и бити спешни медици. Ние нямаме какво да губим", се казва в декларацията до председателя на Народно събрание Цецка Цачева, която е подписана от 3800 спешни медици. До оставка не се стигна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    1 0 Отговор
    Нахранен и доволен започва със золумите с нова сила.
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    Едно време дребното хулиганство /по "УБДХ"/ беше 15 дни...
  • 3 Гостът

    0 0 Отговор
    Един въпрос към редакцията!
    Имате някакъв морален кодекс или някой ви налага санкции за да не изписвате думата цигани?
    Не се заяждам просто питам, вижда се от всички медии!?!
  • 4 Хитлер

    0 0 Отговор
    А защо не го дадете този РОМ за органи?Донор един вид, поне веднъж в скапания си живот да свърши нещо полезно?