Last news in Fakti

21 Февруари, 2015 20:59 16 229 13

Всяка година 3 100 българи се диагностицират с рак на дебелото черво

  • рак на дебелото черво-
  • дигностицират-
  • болни

Всяка година 3 100 българи се диагностицират с рак на дебелото черво. Болестта е третата по честота и втората по смъртност от видовете рак, съобщиха онколози.
Те казаха това на дискусия за рак на дебелото черво в Благоевград, предаде БНР.

Ракът на дебелото черво е лечим в 90 процента от случаите, независимо от тревожната статистика от нарастване на заболеваемостта през последните 10 години, посочиха проф. Галина Куртева и проф. Панайот Куртев - онколози от Националната онкологична болница на дискусия за рака на дебелото черво.

Проблемът у нас обаче остава липсата на профилактика на раковите заболявания.

Изследването на рака на дебелото черво се прави между 50-тата и 65-тата година.

Данните сочат, че много рядко се установява рак в I стадий. Преобладават случаите на II-ри, III-ти и IV-ти стадий именно заради липсата на скринингови програми у нас.

В повечето случаи ракът на дебелото черво протича без симптоми, а когато такива се открият, като кръвоизливи, колити, отпадналост, повръщане, заболяването вече е в късен стадий, уточниха онколозите.

Рисковите фактори са нездравословният начин на живот и много по-рядко наследствеността.

През месец март Федерация "Български пациентски форум" ще организира и информационна кампания за профилактика и лечение на рака на дебелото черво.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Компанията

    4 0 Отговор
    1.Консервантите и стабилизаторите в малотрайните колбаси и консервираните храни!.......оцветители,селитри и т.н.!...химията в
    вносните плодове и зеленчуци!.....всичко това със законни документи
    от агенцията по храните ТРОВИ НАРОДА!...... АЗ се опитах да пробия с собствено натурално/дребно/производство на храни и законно бях смачкан!.......ами да е жива и здрава БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ ПО ХРАНИТЕ!

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Красо Зелето

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Компанията":

    Много си прав, а след това идва и реда на лечението след като държавата е спомогнала със заболяването на толкова хора, като е позволила да се продават такива храни които тровят народа. После лечението е по-голяма мъка, защото внасят менте лекарства които не ти помагат, но ти няма как да знаеш и продължаваш да си ги пиеш, лекарите няма как да знаят, и така си отиваш без време. Просто имам чувството, че искат да заличат България от картата и да я направят от държава в колония на турците.
  • 3 НО

    1 0 Отговор
    Руският доайен, един от създателите на хемодиализата, проф. Неумивакин:
    Ракът е състояние, до което неграмотните хора сами са се докарали. Човек преминава границата на „замърсяване” на организма. Само по дъговата обвивка на окото мога да определя степента на това замърсяване при даден човек за 5 минути. Условно казано, ако мръсотията в организма е 35 процента, човек може да има язва, перфорация или възпаление. Но когато тя вече е вече 36, 37, 38 процента, аз казвам: ако днес все още няма онкологична проява, утре или вдругиден ще има. В мръсотия клетката не може да съществува нормално, тя започва да мутира. Когато масата на тези клетки превиши критичната точка, както при ядрен взрив, вече нищо не може да се направи. И ето това се нарича метастази.

    Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/voda-organizma-diabet-1449542.html

    Отделно нашият проф. Мургов е сред създателите на уникални за целия свят пробиотични щамове, които чистят храносмилателната система.
  • 4 Действително

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Компанията":

    Стоките тъпкани с изкуствено създадени хим. елементи, които МИНАВАТ ЗА ХРАНА, но са чужди за човешкия метаболизъм, са геноцид срещу човека! И що за извратено общество (не само нашата страна, хора, ами целия свят!!!) и извратен държавен апарат, кито си затварят очите пред безчинствата на т.нар. "бизнес"?!?
    Емулгатори, овкусители, оцветители, консерванти, стабилизатори, подобрители - да ви е сладко!
    Който не иска да става паци...т.е. клиент - да чете какво купува и яде! Като пише, че е без една от тия помии (често срещан рекламен трик!) - четете дали ги няма останалите - в почти всички случаи ги има и това е поредната въдичка за поредния шаран.
  • 5 БАЙ ГАН4О

    1 0 Отговор
    Това се знае но УПРАВЛЕНЦИТЕ ПОДЛИ НИЩО НЕ ПРАВЯТ .Комисионните са по важни от ТЪПИА НАРОД
  • 6 Profesionalista

    1 0 Отговор
    С огромно Уважение към проф. Панайот Куртев, той е невероятен доктор.
  • 7 вуяя

    2 0 Отговор
    ако Америка бъде унищожена тотално,светът ще живее мирно и щастливо,няма по-престъпно и алчно за власт правителство,то-американското правителство и политика са геноцида на новия свят,трябва да бъдат избити до един...
  • 8 Кони

    0 2 Отговор
    Алоооо,номер 7-вуяя,всичко това което си изписал се отнася едно към едно за Русия.Русия не може да живее без врагове и без война.Виж какво става в Украйна има руски войски да се бият срещу украинския народ.В Русия няма украински войски.Добре че е НАТО И Америка че отдавна Европа щеше да е завладяна от хищната Русия.

    Коментиран от #9

  • 9 вуяя

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кони":

    ти си много объркан човек,сори,не искам да те обидя,но не си чел достатъчно,има факти които са си факти.....а доколкото се вижда в последните 25-30 години май америка води все измислени от тях войни
  • 10 вуяя

    1 0 Отговор
    ...а има един неуспорим факт...който е вдигнал ръка срещу Русия,си трощи гръбнака
  • 11 Хуан Карлос

    0 1 Отговор
    вуяя нещо бъркаш - ами кой води над 5 годишна война в Афганистан и си тръгна оттам като посран през 1986 година? Да не би баба ти да е? Кой води война в Грузия, в Чечня, и сега в Украйна, като не спазва никакви международни споразумения и прекроява дивашки граници, окупирайки чужди територии?

    Коментиран от #12

  • 12 въивъи

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хуан Карлос":

    Май и Америка си отиде на.рана от Виетнам .Кой води война в бивша Югославия в Либия,Камбоджа,Ирак,Либия,Сирия и тн..А сега кой воюва в Авганисан??
  • 13 БОКЛУКА

    0 0 Отговор
    Българина е просто, яде без месо кремвирши, колбаси и кайма.Прост глупав и силно недоверчив, но яде боклуци и стимулира производството им, ПОСЛЕ РАК НА ЧИРОВОТО.ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА СЪДБАТА.