Last news in Fakti

8 Септември, 2011 11:50 2 826 0

Поповското село Водица получи $800 000 като завещание от САЩ

  • евро

Българската мечта за много пари от починал богат роднина от САЩ се сбъдна за поповското село Водица. То получи 800 000 долара, завещани от американката Хелън Ринкър Ашли.

Нейната воля се изпълнява чрез КАФ Америка (CAF America) и българския им партньор от фондация „Помощ за благотворителността в България“, съобщи Камелия Станчева, представител на фондацията.

Жителите на Водица са решили да вложат част от парите в нова дограма за основното училище "Отец Паисий".

В школото учат общо 90 деца от четири околни села: Водица, Цар Асен, Осиково и Ковачевец. Подмяната на дограмата е само първата инвестиция от дарението. Предстои закупуване на книги за библиотеката в читалището, дребни ремонти и постигане на голямата задача - създаване на заетост чрез социални предприятия.

Дарителят - Хелън Ашли е родена през 1916 г. и живее в град Скотсдейл, щата Аризона. Умира през 2009 г. и оставя завещание, като волята й е собствеността й да бъде продадена и да бъде основан фонд на нейно име, а 75 процента от него да бъдат дарени за благополучието на село Водица и околностите. Предполага се, че причината американката да избере именно поповското село е родствена връзка от края на XIX век, уточняват от фондацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА