Last news in Fakti

12 Октомври, 2015 22:23 1 129 4

НЗОК подкрепя пръстовия отпечатък

  • пръстов отпечатък-
  • москов-
  • петър москов

Надзорният съвет на НЗОК подкрепя въвеждането на пръстов идентификатор при постъпване в болница. Това каза пред журналисти Станимир Хасърджиев, който е представител на пациентските организации в надзорния съвет.

Той увери, че няма да се събират пръстови отпечатъци, а това ще бъде идентификатор чрез биометрични данни, който ще генерира индивидуален код. Предстои експерти да дадат становище за техническото решение и цената на въвеждането на пръстовия идентификатор. Хасърджиев каза още, че ще се изработят алгоритми и за прием чрез пръстов идентификатор за хората в спешни състояния.

Въвеждането на пръстовия идентификатор е надграждане на системата за личните карти, за да се намалят злоупотребите с парите на здравноосигурените граждани. Системата с пръстовия идентификатор е един от най-евтините варианти, а България е една от малкото държави, които не са я въвели, припомни Станимир Хасърджиев

Според него след въвеждането на системата за чекиране с лични карти, болниците са спестили 1.5 млн. лв. на месец, като общите спестявания към момента са около 10 млн. лв., посочи Хасърджиев. Финансовия ефект за здравната каса го има, но истината е, че системата с личните карти се заобикаля, добави той. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Иван

    0 0 Отговор
    Пръстов отпечатък и след това подпис с хиксче.
  • 2 некойси

    0 0 Отговор
    При положение че дълги години съществуваше излишък, на фона на дефицита от последните няколко години означава само едно - краде се много!
    Естествено че болниците и лекарската мафия не харесва идеята.
  • 3 Jack Bauer

    0 0 Отговор
    Не знам дали и пръстовия отпечатък ще прекрати порочната практика на частни и държавни болници да "теглят" пари от моята здравна осигуровка, използвайки моите лични данни при положение че аз въобще не съм лежал във въпросната болница.
  • 4 Волен Сидеров

    0 0 Отговор
    КРАЙНО ВРЕМЕ НЗОК ДА СЕ ЗАКРИЕ-НЯМА НУЖДА ОТ НЕГО-ХОРАТА ,НАРОДА САМО СТРАДА ОТ ТАЗИ МАФИОТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ ,КАТО ВСИЧКО В ДЪРЖАВАТА ДЕ-МАФИОТСКА РАБОТА....