Last news in Fakti

13 Октомври, 2015 14:50 4 912 9

Пръстов отпечатък или ДС-то на д-р Петър Москов

  • пръстов отпечатък-
  • петър москов-
  • здраве-
  • нзок

Здравното министерство трябва да представи визия за развитие, а не да предлага нестандартни идеи за рестрикции

Пръстовият идентификатор ще се въведе в първото тримесечие на следваща година и ще обхване цялата здравна система у нас, дори и личните лекари. Това съобщи заместник здравният министър д-р Ваньо Шарков при откриването на Център за бъбречно трансплантирани пациенти в Александровска болница.

По този начин той даде ясен сигнал, че идеята на здравният министър д-р Петър Москов.

Д-р Ваньо Шарков разкри, че става дума за идентификатор, който

кодира 19 или 13-цифров код.

Всеки пациент дава разрешение на Касата да харчи пари, които той е внесъл като здравноосигурителни вноски. И вместо да ме карате мен да помня 19 цифри, или който и да е друг, аз си нося тези цифри с мен. Това е толкова просто, има го в толкова държави по света. Вие знаете, че това, което се ползва в момента, личната карта, тя е неприложима при деца и освен това е само в болничната помощ. Ние имаме идеята да го направим това да важи за цялата система на здравеопазване в България, за да упражнява Касата контрол. Това трябва да бъде задължително за навсякъде, посочи заместник-здравният министър.

Сегашната система за влизане в болница чрез проверка на личните карти би следвало да отпадне постепенно, каза още д-р Шарков.

Членът на Надзорния съвет на НЗОК от пациентската квота Станимир Хасърджиев обясни след заседанието, че досега за чекиращата система за вход в болница

Здравната каса е инвестирала 50 000 лева,

като разходът на болниците средно за четци е бил 1,4 милиона лева. Месечно от чекиращата система досега е изчислено, че са спестени около 1,5 милион лева.

Оказва се, че тази система може да бъде заобикаляна чрез копия от личната карта. Ако се въведе пръстовият идентификатор, гражданите ще могат да контролират какво се случва с техните пари, обясни Хасърджиев.

Става дума не за пръстов отпечатък, а за биометрични данни, така че няма да се събират пръстови отпечатъци от хората, съобщи Хасърджиев, а ще се генерира код от системата.

Това ще е по-евтин и ефикасен начин, защото ще се надгради досега съществуващата чекираща система, обясни още той.

Събирането на данни в единна електронна система ще създаде условия за още по-големи злоупотреби, предупреди бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев.

Според него, обединени данни от НЗОК, НАП, Търговски регистър биха съставили

досие, каквото и ДС не е имало.

Това е опасност за гражданското общество. Нашето лично пространство трябва да бъде пазено, защото дясното мислене предполага защита на личността, смята Илко Семерджиев.

Той припомни пред Канал 3, че здравният министър разполага със служба Медицински одит, която може да следи за източването на НЗОК, а не да вменява вина в пациентите.

През 2016 г. трябва да заработи електронна здравна карта. Въвеждането на електронната здравна карта ще подобри отчетността и финансовата дисциплина на Здравната каса и течовете в системата ще бъдат намалени. Ще се ограничат и ефективните прегледи, и най-важното - пациентите ще станат контролен орган върху бюджета на Касата.

Ролята на пръстов отпечатък може да играе и неговата лична карта,

и неговото лично електронно досие, което, според мое мнение, е напълно достатъчно, за да бъде индентифициран и ако има някакви съмнения в неточност, некоректност, или направо да го кажем - злоупотреба с тези данни, това да може да бъде установявано. Мисля, че е напълно достатъчно електронното досие или електронна здравна карта, както се нарича, и личната карта, коментира Красимир Грудев от Сдружението на частните болници.

Д-р Илко Семерджиев припомня, че 24 млн. лв. ще бъдат похарчени за електронните пациентски карти, с които хората ще влизат в болница, а сега се създава дублираща идея, която не само ще излезе по-скъпо, но и ще се създаде бизнес ниша за много фирми...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Електронна здравна карта. Също като банкоматна карта. Не може ли с една карта да се заместят всички останали- може но няма желание. Пръстов отпечатък на бебе голям смях. Защо никога не взимаме готовите разработки на свата а се мъчим да правим наши?
  • 2 moiraine

    1 0 Отговор
    Глупостта на управляващите е мерило за глупостта на избралия ги мат`рял, пардон, електорат. И понеже тъпотиите на управляващите са безгранични, явно глупостта на мат`ряла отдавна е достигнала вселенски размери.
  • 3 бай Иван

    0 0 Отговор
    Докога , ще търпим това унижение?
  • 4 йо да

    1 0 Отговор
    Освен пръстов отпечатък да си носете кръщелнто на баба ви и слюнка от орангутан за доказване на далечно родство.
    Голяма "умност" роди "реформаторчето", източването на болниците няма да спре и защо ли си мисля, че цялата работа е за да се изгради "една система" за да се дадат и вземат едни пари, а народа и неговите права кучета ги яли.
    Да вземат да ни вградят направо по един чип в мозъка и да се приключва и с после с дистанционното цък - гласуваш за "правилния", цък спират ти въздуха, цък и "END". Нали това искат "братята" зад океана, как се казва тая година пръстов, догодина чип в черепа...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ддд

    1 0 Отговор
    то в пентагона се влиза по лесно
    баи м...л си влиза с предимство
    ние да му мислим
  • 7 144

    0 0 Отговор
    Скоро идва и чипа ,на дясната ръка в мекото междо палеца и показалеца.
  • 8 Волен Сидеров

    0 0 Отговор
    аайде наште-всяка година нов късмет-здравната каса все няма пари-играят вътре на покер на компютрите,стоят си на топличко ,взимат заплатите и точат ли точат хазната и всички осигурени-после няма пари-няма лекарства-дий народе мой диииииииийййййййй
  • 9 аман от престъпници на власт

    0 0 Отговор
    Не е редно да с е внедряват нови нагло декодиращо маркиращи съоръжения особенно по биометрични данни...