918 0

Следобедният сън е полезен, ако не надвишава един час 

Прекаляването със съня през светлата част от деня може да се окаже симптом за диабет - тип 2

Следобедното спане е полезно, но само ако не е по-дълго от 60 минути. До този извод са стигнали учени от университета на Токио.

Спането по повече от един час през светлата част от деня може да се окаже симптом за диабет тип 2, твърдят четиримата автори на изследването. Почти 90 на сто от случаите на диабет са именно от този тип 2. Той  се характеризира с невъзможността на организма да регулира нивото на захар в кръвта.

Учените са извършили общо 21 изследвания. Те включват повече от 300 хиляди участници. Получените резултати доказват, че отсъства статистическа връзка между продължителността на спането и риска от напълняване. Проблемът настъпва с увеличаването на времетраенето на следобедния сън. Тогава рискът от диабет тип 2 прогресивно се покачва.

На други точки от света не бързат с окончателните изводи. „Изследването не доказва със сигурност, че дрямката през деня предизвиква диабет, а само че има връзка между двете. Тя трябва да бъде изследвана", подчертават от Европейската асоциация за изучаване на диабета.

„Не трябва да пропускаме и вероятността да наблюдаваме инверсия. Може би хората, чието заболяване все още не е диагностицирано, изпитват нуждата да спят повече през деня”, коментира изследването професор Пол Фероу, епидемиолог от Кембридж.

 

Япония

Напиши коментар:


Публикувай