Last news in Fakti

19 Септември, 2016 00:15 1 353 0

Следобедният сън е полезен, ако не надвишава един час 

  • спане-
  • следобеден сън-
  • диабет

Прекаляването със съня през светлата част от деня може да се окаже симптом за диабет - тип 2

Следобедното спане е полезно, но само ако не е по-дълго от 60 минути. До този извод са стигнали учени от университета на Токио.

Спането по повече от един час през светлата част от деня може да се окаже симптом за диабет тип 2, твърдят четиримата автори на изследването. Почти 90 на сто от случаите на диабет са именно от този тип 2. Той  се характеризира с невъзможността на организма да регулира нивото на захар в кръвта.

Учените са извършили общо 21 изследвания. Те включват повече от 300 хиляди участници. Получените резултати доказват, че отсъства статистическа връзка между продължителността на спането и риска от напълняване. Проблемът настъпва с увеличаването на времетраенето на следобедния сън. Тогава рискът от диабет тип 2 прогресивно се покачва.

На други точки от света не бързат с окончателните изводи. „Изследването не доказва със сигурност, че дрямката през деня предизвиква диабет, а само че има връзка между двете. Тя трябва да бъде изследвана", подчертават от Европейската асоциация за изучаване на диабета.

„Не трябва да пропускаме и вероятността да наблюдаваме инверсия. Може би хората, чието заболяване все още не е диагностицирано, изпитват нуждата да спят повече през деня”, коментира изследването професор Пол Фероу, епидемиолог от Кембридж.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА