883 0

"Ласкер" за изследовател на рака

Христо Ангелов

Хайделбергският вирусолог и изследовател на рака Ралф Бартеншлагер ще бъде отличен за проучванията си в областта на лечението на хронични инфекции на черния дроб с наградата Ласкер, пише ДПА. Така той получава най-високото отличие на САЩ в областта на медицинските изследвания, съобщи университетската клиника в Хайделберг.

От 2002 г. Бартеншлагер е директор на отдела за молекулярна вирусология в центъра по инфектология. Освен това той прави проучвания и в Германския център за изследвания на рака (DKFZ), според чийто основен принцип вирусните инфекции водят до заболяване от рак. „Работите му върху размножаването на вируса на хепатит С в системата на клетъчните култури полагат основата за разработка на медикаменти и методи за лечение на хронични заболявания на черния дроб“, пише клиниката.

Наградата на стойност 250 000 долара, ще бъде връчена на Бартеншлагер на 23 септември в НюЙорк. „Наградта ни дава стимул да продължим да изследваме този коварен патоген“, заяви Бартеншлагер. Вирусът все още не е окончателно победен. „Все още няма ваксина, която да ни предпази от инфекция и много хора за заразени с вируса на хепатит С без да го знаят“.

Германия


Напиши коментар:


Публикувай