3 360 3

Българските тийнейджъри отличници по наркотици, алкохол и анаболи

Калина Петрова

Българските ученици на възраст между 15 и 16 години се нареждат на челните места в Европа по употреба на наркотици, алкохол и анаболи. 27 % от тях поне веднъж през живота си са употребявали канабис, а 8 % - дизайнерска дрога. Това показват данните на изследване, проведено от Европейски център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (ЕЦМНН) в 35 европейски страни, съаобщи Дарик радио.

„30 % от учениците ни са вземали наркотици, докато средният показател за Европа е 18 %. Канабисът е най-често използваният, като употребата му е нараснала почти двойно в сравнение с данните от 1999 г. , когато е била 12 %. Новата мода е да се пуши растителна маса, примесена с дизайнерска дрога. Тези вещества се променят постоянно и дори самите деца не знаят какво употребяват”, коментира във Варна експертът от Националния център по наркомании и алкохолизъм Антония Банчева.

Всеки втори анкетиран ученик заявява, че снабдяването с марихуана в България е лесно, а с амфетамини – малко по-трудно.

Родните ни тийнейджъри и връстниците им в Чехия са на първите места по употреба на анаболи. 10 % от момчетата и 2 % признават, че са използвали подобни препарати.

86 % от българските ученици са опитвали алкохол, а през последните 30 дни поне веднъж са консумирали алкохол 59 %. Всеки от употребяващите е пил поне по едно питие средно 7 пъти през последния месец при средно 5,4 пъти за Европа. Най‐често са пили алкохол 16‐годишните от Лихтенщайн (9 пъти) и Кипър (8 пъти), а най‐рядко – връстниците им от Швеция, Естония, Исландия, Норвегия и Финландия (3 пъти).

България обаче не е сред страните с най‐голямо средно количество чист алкохол, изпит в последния ден на употреба. При средна употреба 4,7 сантилитра чист алкохол за всички страни, участвали в изследването, българските младежи са пили средно по 4 сантилитра. Най‐голямо количество алкохол в последния ден на употреба е изпит в Дания (9 сантилитра), Естония, Швеция, Финландия, Ирландия, Холандия и Австрия (по 6 сантилитра), а най‐малко - в Румъния (3 сантилитра) и Молдова (2 сантилитра).

На първо място сме по тютюнопушене сред 16-годишните – всеки трети е палил редовно в последния месец, докато средното за останалите държави е 21 %. България е сред малкото страни, в които момичетата пушат повече от момчетата.

Данните от проучването на ЕЦМНН бяха представени във Варна по време на национална конференция по проблемите на превенцията на употребата и злоупотребата с наркотични вещества.

Варна / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 555
  Отговор
  1 13:32  20.10.16
  ТРАГЕДИЯТА Е ПЪЛНА, А ОЩЕ ПО-ПЪЛНА ЩЕ БЪДЕ КОГАТО ТОЗИ МАТЕРИАЛ ПОРАСНЕ. Мисля че е време МВР да почне да внедрява кадри в училищата, я като учители по физическо, я като психолози или друг вид учители, не спасят ли децата друга не ни остава
 • тошибиян
  Отговор
  2 14:10  20.10.16
  ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА НУЛЕВОТО ПОКОЛЕНИЕ
 • хуьо
  Отговор
  3 16:29  20.10.16
  Браво,поне децата ни са първи в нещо,ние родителите изостанахме тази година в класацията с консумация на алкохол,но децата.те са нашата гордост.Браво деца....

Напиши коментар:


Публикувай