1 411 1

Децата с аутизъм нарочно избягват контакта с очи

Децата с аутизъм нарочно избягват контакта с очи
Стефанаки Йоанис

Децата с аутизъм нарочно избягват контакта с очи. Този признак се смята за един от основните симптоми на аутизма. Досега обаче няма научно обяснение, на какво се дължи това. Ново проучване на Центъра за аутизъм Marcus в Атланта и Университета по медицина „Емъри“ е разработило нов инструмент за измерване на контакта с очи. То излиза с изненадващи заключения. Според учените аутистите не избягват контакта с очи целенасочено. Те просто не могат да разчетат социалната информация, която хората си предават с очи, съобщава сайтът „Болен здрав“.

Важно е това да се разбере, защото може да даде едно различно разбиране за аутизма, посочват учените. Изводите биха помогнали за разработване на нови подходи за лечение и по-добро разбиране на основата на аутизма в мозъка.

Според експертите обясненията за този симптом на аутизма са две. Първото гласи, че децата с аутизъм избягват контакт с очите, защото го приемат за стресиращо и негативно. Другото обяснение е, че те не възприемат социалните сигнали чрез очите като особено значими или важни. На базата на тези обяснения вече са разработени и тествани различен тип лечение на аутизъм – с лекарства и поведенческа терапия.

Новото проучване е проведено в деня, когато децата са били диагностицирана за първи път. То показало, че малките не избягват активно контакт с очи, че не възприемат очите на другите хора като отблъскващи. Просто малчуганите с аутизъм явно не могат да разчетат социалната значимост на контакт с очите.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Някой с лека форма на аутизъм
    Отговор
    1 11:09  23.11.16
    То пък една социална значимост... Кво да видиш в очите на хората, освен помия, че да се вглеждаш в тях? Да видиш как блестящите им души са затънали в лепкава кал, как са се изгубили и не знаят нито къде се намират, нито кои са? Да видиш колко объркани са човешките същества и как правят неща, които никога не биха правили ако за миг осъзнаят истинската си същност? Да гледаш как блестящите им души се гърчат отвратени от действията и мислите на човешкото същество, извършвани в това състояние на заблуда и сън? Много социално значимо, да... Сигурно...

Напиши коментар:


Публикувай