740 1

Ангел Кунчев: Няма опасност от заразни болести в бежанските центрове в България

Снимка: БНТ
Снимка: БНТ
Стефанаки Йоанис

Няма опасност от възникване на заразни болести в бежанските центрове в България, не са установени такива заболявания до момента, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Във вторник от здравното министерство успокоиха, че няма опасност от заразни болести. Съобщението се базираше на данни от нарочна лекарска инспекция.

Д-р Ангел Кунчев обясни, че има система, по която още при идването на мигрантите се проверяват за специфични болести.

Въвели сме набори от 5 изследвания за заразни болести, за които сме подготвени, понеже бежанците може да ги носят от страните, в които идват и сме се справили с такива болести, например маларии, отбеляза Кунчев.

Той бе категоричен, че ще се правят още изследвания в центъра в Харманли, като отрече да има опасност.

Просто трябва да проследим процеса по оздравяване от болестите, с които сме се сблъскали, например имаме случаи, в които просто не са приемани на време лекарствата, каза главният държавен инспектор.

Няма случаи на предаване на болест от бежанците към персонала или населението, където е центърът. Има обратно заразяване - мигрантите страдат от нашите болести - варицела и грип, коментира още Кунчев.

Той предупреди, че ако не сме се имунизирали за тази година, трябва да спазваме много стриктно хигиенните си навици и да проветряваме помещенията, където работим.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Българолюбец
    Отговор
    1 10:39  23.11.16
    Такива глупости говори доктора,че се разболявали от наши болести- грип и варицела.Повтарят като папагали това което им заповядат,А когато тръгне епидемия от ,,екзотични "източни болести ще се спотаят като мишки.

Напиши коментар:


Публикувай