1 146 1

Частни болници съдят Здравната каса

Венцислав Михайлов

Българската болнична асоциация и Националното сдружение на частните болници са подали жалба в Административния съд, с която възразяват срещу решение на Надзорния съвет на НЗОК, казаха представителите на сдруженията. Решението на Надзорния съвет е от 21 ноември т.г. и от него следва НЗОК да плати със средства от надсъбрани здравноосигурителни вноски в размер на 50.5 млн.лв. лекарства, но не и извършена болнична дейност, допълниха те.

В болниците надлимитната дейност се формира предимно от спешни случаи, в които пациентите са оставени за лечение, уточнява БНТ. Представителите на сдруженията коментираха, че НЗОК неколкократно през тази година доплаща лекарства, което също може да се тълкува като "надлимитни" лекарства, но не заплащат надлимитна дейност на болниците.

Към жалбата се очаква да се присъединят и представители на общинските болници. Жалбоподателите настояват да бъде изплатена цялата отчетена надлимитна дейност за тази година, както и за миналата, която е в размер на над 50 млн.лв. За тази година крайната сума все още не е ясна.

Ако наистина има спестени по 1 млн.лв. на ден след въвеждането на пръстовия идентификатор, както твърди министър Москов, ще може да се осигурят средствата за болниците, каза д-р Стойчо Кацаров, председател на Център за защита на правата в здравеопазването.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • аааааааа
    Отговор
    1 16:30  13.12.16
    Москов - в затвора!

Напиши коментар:


Публикувай