1 986 1

Кулинарни трикове от Джейми Оливър

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Венелина Маринова

Джейми Оливър, един от най-обичаните телевизионни водещи и кулинари в света, вдъхновява с рецептите си милиони домакини да приготвят здравословна и икономична храна. Ето няколко от неговите тайни в кухнята:

1. Не изхвърляйте плод, ако е започнал леко да се разваля, а го сложете с плик във фризера. По-късно може да направите с него чудесен шейк с мляко или мед - здравословна и прохладна напитка.

2. С остатъците от зеленчуци може да направите великолепна салата – лук, броколи, маруля, домати, зеле. Нарежете ги на ситно и ги разбъркайте добре. Прибавете дресинг от английска горчица, сол, черен пипер, оцет и зехтин.

3. Старият хляб може да превърнете в кашкавалени крутони. Нарежете го на кубчета и настържете отгоре кашкавал, сипете зехтин и розмарин и сложете във фурната, докато крутоните станат златисти и хрупкави.

4. Не купувайте миксове от подправки, по-добре стрийте съставките у дома. Например – 4 супени лъжици семена от копър, 2 супени лъжици сух риган, сушена люта чушка, 2 супени лъжици семена от кориандър, супена лъжица черен пипер на зърна и супена лъжица морска сол. Сложете сместа в робота да се смели фино. Можете да добавите малко ситно настъргана лимонова кора. След това изсипете сместа в буркан. Тя е подходяща за пилешко, свинско, печени зеленчуци. Смляната подправка ви спестява една трета от цената на тази в магазина, както и вредните добавки.

5. Заредете фризера със спанак, броколи, карфиол. Другата важна провизия е замразената риба – по-евтина от прясната, подходяща за различни ястия и сосове.

6. Остатъците от всеки вид сирене също можете да замразите, като преди това го настържете и сложите в кутия. После го ползвайте за сосове, канелони и всякакъв вид печено.

7. Ароматизирайте оцета с плодове или с подправки. Пуснете в почти пълна бутилка малини, къпини, боровинки или розмарин, босилек, мащерка. Ефектът ще ви изненада приятно.

8. Независимо дали живеете в града или извън него, отглеждайте билки, зеленчуци или люти чушлета. Прясно откъснатите растения вършат чудеса за организма ви.

9. На колкото по-малки парчета нарежете пилешкото месо, толкова по-бързо ще стане готово. Същото важи и за картофите, когато сте решили да ги варите.

10. Снабдете се с качествени съдове в кухнята – това ще повиши с 15% кулинарните ви умения.



Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • The real BMW (гост)
    Отговор
    1 07:25  11.02.17
    Браво Венче хубава статия Джейми Оливър е най-големия.Гледал съм му всички предавания по 24kitchen.

Напиши коментар:


Публикувай