3 098 0

Обикновени семки с необикновени свойства

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Венелина Маринова
Семките от тиква са много вкусни и освен това изключително полезни. Самата тиква, от която произлизат семките, е една от най-пълноценните, засищащи и хипоалергенни храни. Тя съдържа много важни за качествената обмяна на веществата витамини, микроелементи и ензими. Ето някои от полезните свойства на тиквеното семе:

- Съдържа ценни микроелементи

Цинк, който помага, за красива и гладка кожа, както и за здрава костна система.

Фосфор, калий, калций, манган, желязо, мед и селен - елият този ценен комплекс от минерални вещества поддържа жената енергична, предпазва от остеопороза, анемия и охидативен стрес.

- Включва в състава си ценни витамини

Витамините от група В - те действат благотворно върху нервната система и помагат за намаляване на лошия холестерол. Витамини А, С, Е и К, които превръщат тиквените семки в ценна храна в борбата със стареенето на клетките и рака. Витамин К, от своя страна, помага за съсирването на кръвта.

- Източник на ценни вещества

Тиквените семки са източник на L-триптофан - аминокиселина, която се преобразува в серотонин и помага за по-добър сън и избягване на депресии. Фитостеролите в тиквените семки са нещо като растителна форма на животинския холестерол. Те помагат за намаляване нивото на лошия холестерол (LDL) в организма.

Също така тиквеното семе помага за избягване на образуването на бъбречни камъни, има противовъзпалително действие и облекчава артритните болки, премахва паразити и глисти и е препоръчително да се консумира от малки деца.

Въпреки, че консумирани в големи количества, тиквените семки са доста калорични, експертите съветват да разнообразявате менюто си с тях, за да се радвате на добро настроение и здраве.Напиши коментар:


Публикувай