Last news in Fakti

23 Февруари, 2024 16:42 4 138 13

Готвене в еър фрайър - по-здравословно ли е?

  • еър фрайър-
  • готвене-
  • без мазнина-
  • здравословно

Тези уреди се превърнаха в хит за всяко домакинство

Готвене в еър фрайър - по-здравословно ли е? - 1
Снимка: Shutterstock

От странно звучащи уреди, чието име означава буквално "пържене във въздух", еър фрайърите се превърнаха в нещо, което почти всеки човек иска да има. Сравнително компактни, за да се съберат във всяка кухня и на достъпни цени, популярността им е обяснима.

Какво точно представляват еър фрайърите? Най-простичко казано, това е мини фурна с вентилатор, който кара горещият въздух да сготвя храната с... въздух вместо с мазнина, пише lifestyle.bg.

Точно това е огромната разлика с пърженето - храната се готви с малка или дори никаква мазнина, но е достатъчно хрупкава, какъвто обикновено е ефектът при пърженето. Тук обаче се появява голямото "но".

Дали полуготовите пилешки хапки, приготвени в еър фрайъра вместо в тиган с олио съдържат по-малко калории? Да. А по-здравословни ли са от тиквичките, които бихме изпържили на тигана? Едва ли.

Здравословните качества на храната не зависят от уреда, в който я приготвяме, а от избора ни на съставките в нея. Дори и на еър фрайър, замразените пържени картофи си оставят пържени картофи, а не салата с кейл.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    29 8 Отговор
    Това е уред , с който пишман кулинарите да съсипят всяка храна , до която се докоснат ! И тъй като за да си купиш такъв уред въобще , трябва да ти липсва всякаква интелигентност и разбиране за храната, всичко това ще бъде сервирано с досадни хвалби за здравословен живот !!?
  • 2 Гост

    22 6 Отговор
    Пълна скръб.може да е повече здравословно но се губи вкуса..Отделно едни картофи се...пекат повче от 30 мин. и повече...
  • 3 ДБил

    15 6 Отговор
    Това е микрофурна. Ако искате да стоплите храна на кучето-става, ама отгоре ще изгори на камък. Пълна скръб .
  • 4 089954

    23 1 Отговор
    Навремето така започна приказката колко вредна е солта , без никой да каже , че йодирата сол е полезна . Този уред е полезен за 30 минути да си направиш нещо топло , без осебени претенции за кулинария , още повече здравословно . Ребърцата също не са здравословни , ама си ги обичам .
  • 5 гост

    19 2 Отговор
    Пърженото може да се постигне само с пържене! А печени картофки стават и на фурна.

    Коментиран от #10

  • 6 Много е зле зле зле

    9 6 Отговор
    Тази храна няма никакъв вкус не се лъжете да купувате Еър Фрайър! Безвкусица тотален.
  • 7 Механик

    22 0 Отговор
    "еър фрайърите се превърнаха в нещо, което почти всеки човек иска да има.".
    Ми не, аз не искам да имам и знам за еднакамара хора, които неси мечтаят за това "изкушение".
    Пърженето си има технологияи ако тя се спазва, "попиването" на мазнина в продукта е сведено до НУЛА.
    В Далечния Изток, хората от хилядолетия ядат почти изключително пържени храни. Ама там дебели хора почти няма. Докато в САЩ (тя модата да бягаме от пърженото идва имено от там), рядко може да срещнеш човек с нормална физика. На 14 години са по 150-160 кила и без пържено.
  • 8 БСТ

    14 3 Отговор
    Купих си такова нещо и само се пре@бах , не може едни картофи да опече добре ... Както колегата коментиращ 3 каза това е микрофурна , но доста трудно задържа висока температура и всичко става бавно и не до опечено или препечено на едни места на други не .... Споделям лично мнение който желае може да пробва .
  • 9 Нещо

    7 2 Отговор
    за мързеливи , но не си струва ни парите , ни качеството !
  • 10 Да, прав си.

    8 10 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Но ейърфраира постига подобен и на на пърженето и на печенето вкус и ефект, изразходвайки по-малко от 3те киловата на фурната за по-малко време...
  • 11 Паисий е жив

    12 0 Отговор
    По-добре хич не яж полуфабрикати и картофи ако имаш проблеми с килограмите. Не се самозаблуждавай, че като го обдухаш със сешоара е супер полезно. Ако някой се чуди за нормален и полезен уред - мултикукър. Слагаш нещата, даваш му отложен старт и като се прибереш - чорбата готова.
  • 12 ЕВРОНЮЗ

    8 2 Отговор
    Изгорях от първите преди години. Единствено става да стовариш в тиквата който пише подобни статии
  • 13 Курам И Янко

    9 0 Отговор
    Къде е отговора на заглавието?