5 018 1

Знаете ли какво означава цветът на паспорта ви?

Има 4 основни цвята за международни паспорти

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Международният паспорт е най-важният документ, който ни трябва ако решим да напуснем границите са собствената си държава. В света има 4 основни цвята, които се използват за кориците на международните паспорти — червен, син, зелен и черен.

Разбира се, всеки един от тези основни цветове има широк кръг от вариации и нюанси. Яркосиният цвят на международните паспорти в Афганистан се различава изключително много от тъмносиния цвят, който се използва от Съединените щати, например.

Независимо от това дали е в тъмната или светлата част от палитрата, синьото си остава най-разпространеният цвят за международни паспорти в света — използван от 77 нации.

Смята се, че този цвят символизира "новия свят".

Сред страните, които използват синьото са държавите от Карибския басейн. В САЩ, синият цвят започва да се използва през 1976 г.

Червеният е вторият най-често използван цвят.

Великобритания и всички страни — членки на Европейския съюз използват червени паспорти. Освен в страните от ЕС, червеният цвят най-често се използва и в държави с комунистическо минало или настояще. Гражданите на България, Словения, Китай, Сърбия, Русия, Латвия и др., пътуват по света с червени паспорти. Червеният цвят се използва и в някои страни по тихоокеанското крайбрежие на Южна Америка, както и в бившите комунистически държави от Югоизточна Азия.

До 1988 г. паспортите във Великобритания и Северна Ирландия са били сини. Сега, когато Обединеното Кралство е на път да се отдели от ЕС, много хора настояват страната отново да се върне към синия цвят, като петиция с това искане, вече е събрала около 4000 подписа. Създателите на петицията обаче, са пренебрегнали факта, че във Великобритания вече се използват паспорти с тъмно син цвят, тъй като правителството издава такива на бежанците.

Зеленото е третият най-популярен цвят.

Зелено се използва от 43 държави, като повечето от тях са с преобладаващо мюсюлманско население. В своя статия от миналата година, редакторът на Slate — Кристофър Бийм, обяснява защо зеленият цвят е толкова важен в мюсюлманския свят. Зеленото се смята за любимия цвят на пророка Мохамед, а пасажи от Корана описват рая като място, където хората носят "зелени дрехи от фина коприна“.

Зеленият цвят обаче не е запазен единствено за мюсюлманските страни. Паспортите в Мексико и Тайван също са зелени, като нито една от двете страни няма голямо мюсюлманско население.

Черно.

Само 10 страни в света използват черни паспорти.

Интересно е, че тези държави нямат нещо общо помежду си, както е с останалите цветове на паспортите. Те не са свързани нито географски, нито религиозно. Това са: Ангола, Чад, Доминика, Доминиканска република, Малави, Нова Зеландия, Република Конго, Таджикистан, Тринидад и Тобаго и палестинските територии.

Всяка една от тях, вероятно има своя уникална причина, довела до избирането на черния цвят.

Карта на света по цветове

С помощта на информацията от Passport Index 2017, в. „Индипендънт“ е създал карта на света, която показва коя държава, какъв цвят за международните си паспорти е избрала.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ДогъзДоган
    Отговор
    1 05:13  26.03.17
    Ей сега ще ки го боядисам в турско синьо... Скоро и родния трибагреник ще бъде в циганско мораво вапцан! https://www.youtube.com/watch?v=hUFVXpj-R3U

Напиши коментар:


Публикувай