1 392 3

Ученици с проект за спешна помощ с дрон

Ученици с проект за спешна помощ с дрон
Кадър БНТ
Светослава Ингилизова

Своевременно получаване на спешна медицинска помощ с дрон. Тази идея е в основата на проект на четирима възпитаници на Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети" в Русе. Изобретението е спечели първо място в националния кръг на състезанието за „Социални иновации" на Джуниър Ачийвмънт, съобщи БНТ.

Серджо, Селин, Ема и Петър са авторите на специална гривна, която спасява човешки животи, а името, което са избрали за изобретението си е "Alleviation".

„Което в превод на български е „облекчение". Нашата идея се състои от гривна, която всеки наш потребител си закупува. Тази гривна му отчита четирите жизнени показателя, които при нарушение на един от тях сигнализира и се включва един дрон, който чрез Джи Пи Ес открива самата жертва, отива при нея и се старае да достигне точно до целта", казва единадесетокласникът Серджо Авакян.

Идеята им хрумнала след като заедно били на курс за първа долекарска помощ.

„Там разбрахме, че много голяма част от смъртните случаи са поради ненавременна медицинска помощ", допълва Петър Христакиев, също от 11-и клас.

Вярват, че тяхната разработка много скоро ще намери реално приложение.

Учениците вече се подготвят за следващото си предизвикателство - на 21 юни ще представят изобретението си онлайн.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Vasik Atanasova
  Отговор
  1 02:38  19.06.17
  браво Арменче
 • незнайко
  Отговор
  2 12:02  19.06.17
  И с какво един дрон ще помогне на пациента ? Пациента ако е подвижен и адекватен, сам ще си намери помощ. Ако не бяха измислили дроновете и в частност литий-йонните батерии, за да ги задвижат, какво щяха да измислят ? Всички копират от китайските измишльотини.

  Коментиран от #3

 • незнайко
  Отговор
  3 12:04  19.06.17

  До коментар #2 от "незнайко":

  Послеслов. Друг е въпроса ако дрона вози двама медици, което още не е направено.

Напиши коментар:


Публикувай