2 142 0

Може ли да прекалим с четкането на зъбите?

Може ли да прекалим с четкането на зъбите?
Снимка: shutterstock.com
Иво Стойнев

Безспорно устната хигиена е от основно значение както за здравето, така и за красотата ни, но не бива и да прекаляваме в старанието си. Твърде енергичното четкане може да увреди тъканта на венците, както и зъбния емайл, особено ако използваме твърда четка за зъби. Препоръчително е да избираме такава, която има по-мек косъм, а при четкане на зъбите да се прилага по-лек натиск и кръгови движения. Ако трием зъбите, като движим четката назад и напред, това може да ги увреди.

Тези, които използват електрическа четка за зъби, всъщност изобщо не би трябвало да четкат зъбите. Устройството завърта самата четка, затова всичко, което трябва да направим, е да я приплъзваме леко по зъбите.

Ако използваме електрическата четка както обикновената и с нея едновременно и четкаме зъбите, ще приложим ненужен натиск върху тях, вследствие на което се увеличава рискът от увреждане на венците и емайла.

Грешка е и ако удължаваме прекалено времето, в което четкаме зъбите. Никога не бива да правим това повече от две минути, два или три пъти на ден. И тъй като старите четки за зъби могат да наранят венците, понеже третират и голяма част от тях, не бива да забравяме, че четката за зъби трябва да се заменя на всеки три месеца.Напиши коментар:


Публикувай