Last news in Fakti

29 Януари, 2024 15:58 1 959 3

Помага или пречи червеното вино на отслабването?

  • вино-
  • отслабване-
  • полза-
  • полезно-
  • тегло-
  • червено вино

Учените отчитат както ползите, така и вредите на алкохола при регулирането на теглото. Ето кои са те:

Помага или пречи червеното вино на отслабването? - 1
Снимка: Shutterstock

Червеното вино е предпочитаната алкохолна напитка за много хора и открай време е позната с потенциалните си ползи за здравето.

Алкохолната напитка, направена от ферментирало червено грозде, е пълна с антиоксиданти, но не трябва да пропускаме това, че съдържа доста калории и захар. Ако се опитвате да отслабнете, може би се чудите дали червеното вино може да ви помогне или просто би било пречка.

Няколко проучвания оценяват връзката между алкохолните напитки и теглото. Що се отнася до управлението на теглото, изглежда, че пиенето на червено вино има както плюсове, така и минуси.

Плюсове на червеното вино

Червеното вино е богато на ресвератрол и други антиоксиданти, които могат да помогнат за контрола на кръвната захар, здравето на сърцето и възпалението. Освен това умерената консумация на вино може да помогне за предпазване от наднормено тегло, пише actualno.com.

Червеното вино и други богати на флавоноиди храни – като зехтин, ядки, плодове и бобови растения – се считат за основни храни в средиземноморската диета, която многократно е награждавана като най-добрата диета на годината.

За съжаление, доказателствата за ефектите на самото червено вино са доста смесени. Някои проучвания върху животни са установили, че консумацията на червено вино намалява телесното тегло и нивата на телесните мазнини, но други са открили обратното.

Освен това, проучване при 29 души със затлъстяване установи, че антиоксидантите в червеното вино изглежда не влияят върху контрола на кръвната захар.

Въпреки това, други проучвания при хора отбелязват, че умерената консумация на алкохол може да помогне за подобряване на контрола на кръвната захар - потенциално улеснявайки регулирането на теглото.

Необходими са повече изследвания, преди ефектите на червеното вино върху контрола на теглото да бъдат напълно разбрани.

Минуси на червеното вино

Няколко проучвания отбелязват, че прекомерната консумация на алкохол е свързана с натрупване на тегло - особено при мъжете. Алкохолът съдържа повече калории на грам от въглехидратите и протеините, а много алкохолни напитки - като бира, вино и смесени напитки - също могат да бъдат пълни със захар.

Поради това може да бъде по-лесно да консумирате повече калории, отколкото възнамерявате, когато пиете алкохол.

Освен това прекомерната консумация на алкохол може да доведе до инсулинова резистентност и проблеми с контрола на кръвната захар, което може да е предшественик на наддаване на тегло и диабет тип 2.

Как да се насладите на червено вино, ако отслабвате

За щастие, не е нужно напълно да избягвате пиенето на червено вино, ако се опитвате да отслабнете.

Ето няколко начина, по които можете да се насладите на червено вино, без да възпрепятствате усилията си за отслабване:

  • Придържайте се към една чаша. Една чаша вино се определя като 150 мл.
  • Проследявайте приема на калории. Ако можете да включите порция вино в деня си и да поддържате калориен дефицит, тогава трябва да можете да продължите да отслабвате.
  • Избягвайте десертните вина. Десертните вина са по-сладки и е по-вероятно да съдържат повече захар и калории на порция.

Докато следите размера на порциите си и пиете умерено, виното не би трябвало да има голям ефект върху теглото ви. Освен това, ако забележите, че загубата на тегло се забавя и нищо не се е променило освен количеството или честотата на приема на червено вино, опитайте да намалите, за да видите дали това помага.

Твърде много червено вино или всяка алкохолна напитка може да попречи на загубата на тегло и да допринесе за увеличаване на теглото. Въпреки това червеното вино в умерени количества може да осигури някои защитни ефекти срещу наддаване на тегло.

В крайна сметка, бъдете разумни както с избора си на алкохол, така и с неговата консумация, ако сте решили да свалите килограми, но не искате да се отказвате от алкохолните напитки в края на деня.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасковски каунь

    5 0 Отговор
    Всяка година произвеждам и пия по 100+ литра Каберне.
    И кръвно имам , и шекер имам, и с простатата проблеми. Ама сладко ми е

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.