3 995 2

Какви са ползите от масажа?

Какви са ползите от масажа?
Снимка: shutterstock.com
Иво Стойнев

Кога за последно ходихте на масаж? А как се чувствахте след това? Ах, да... божествено! Масажът е начин да отпуснете не само тялото, а и ума, тъй като атмосферата предразполага за пълен релакс и наслада. Масажът не е просто удоволствие, той е необходимост, така че не го пренебрегвайте.

Ето и защо:

1. Помага на отделителната система
Изследване, публикувано в сп. International Journal of Nursing Studies твърди, че масажът е чудесно средство против запек. Ако имате подобен проблем, насочете масажиста към долната част на корема ви, където се намират стомахът и дебелото черво и поискайте да фокусира част от масажа в тази област. Получава се едно естествено раздвижване на червата, което стимулира отделителната система.

2. Пази от болести
Има различни типове масаж и по-екстремните като „шведския“ повишават значително имунната система, твърдят учени от медицинския център Cedars-Sinai Medical Center.

3. Успокоява болките в гърба
Хроничните болки в гърба са неприятно усещане, което не отминава. Дори да взимате болкоуспокояващи, в даден момент ще привикнете към тях и ефектът им ще намалява прогресивно, Масажът обаче дава по-дълготрайно и перспективно облекчение.

4. Подобрява съня
Тъй като масажът намалява болките и помага на съзнанието и тялото да се отпуснат, логично повишава и качеството на съня.

5. Намалява мускулната треска
Това е най-логичното предимство на масажа и жизненоважно за професионални спортисти и атлети. Всеки човек, който спортува минимум 4 пъти седмично, трябва да ходи на масаж поне веднъж на 7 дни, тъй като мускулите му са по-напрегнати от тези на останалите хора и в дългосрочен план, може да започнат да крампират.

6. Освобождава от стрес
Шведски учени са измерили по скалата на Хамилтън за чувства силно намалени показатели на тревога, напрежение, страхове, инсомния, безпокойство след 6-седмична масажна терапия.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Али Раза
  Отговор
  1 22:42  24.06.17
  Освобождава от стреса ако е с щастлив край! Винаги трябва да е така!
 • Патето Яки
  Отговор
  2 20:46  26.06.17
  Питайте Вени, тя знае за ползите от масажите между двата палеца на краката.

Напиши коментар:


Публикувай