7 116 2

Тази дума с 2 букви може да успокои почти всеки назрял конфликт

В една романтична връзка човекът отсреща знае как би могъл да ви нарани

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Хал Рункел – семеен терапевт и автор на книгата Choose Your Own Adulthood – сп, спделя една 2-буквена думичка, която според него хората не изричат достатъчно често в съвместния си живот. И това е: „Ох!“, пише сп. "Обекти".

Когато двама партньори се карат помежду си, те неизбежно изричат думи, които биха могли да наранят другия. Често в такива ситуации използваме информация, която само ние знаем – и сме пределно наясно с факта, че по този начин ще ги засегнем. На отсрещната страна пък й се иска да ни го върне: „О, така ли?! “

Недейте да го правите. Вместо това просто кажете: „Ох. От това наистина ме заболя“, препоръчва Хал Рункел.

Може би другият човек ще ви отвърне: „О, така ли? Е, и ти ми каза някои наистина болезнени неща.“ „Да, така е. - кажете му - И въобще не ми хареса, че го направих.“.

Сега вече разговорът поема по един доста по-различен път – и той не е на кавгата. Това е така, тъй като един от вас е избрал да признае, че е бил уязвен.

„Ох. От това наистина ме заболя.“

Това не е израз, който отблъсква другия. Напротив – подканва го към вас: „Знаеш ли – достатъчно открит съм с теб и можеш да ме нараниш. Защо вместо това не поговорим един с друг с любов?“. В една романтична връзка човекът отсреща знае как да ви повлияе благоприятно и наистина да ви трогне. Но същевременно – е пределно наясно и с начините, по които може да ви нарани. Често второто е неизбежно.

Рункел подчертава, че не трябва да използваме тази фраза „Ох. От това наистина ме заболя“, за да се оплакваме или мрънкаме. Напротив – когато я изричаме, трябва да бъдем горди и неотстъпващи – „Знаеш ли. Думите ти наистина ме засегнаха. Това ли целеше? Отговорът ти на този въпрос ще ми покаже наистина какво мислиш за нашата връзка.“

Обикновено не ставаме сутрин с мисълта: „Днес ще помисля за различните начини, по които мога да нараня своя партньор.“ Това просто се случва, когато сме в разгара на конфликта. Тогава често се самозабравяме. Успокойте се. Пораснете. Сближете се, съветва Рункел.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 02:24  10.07.17
    Този коментар е премахнат от модератор
  • един
    Отговор
    2 08:51  10.07.17
    Ми то така веднъж един слон си седял и един кокосов орех паднал и го ударил по главата силно. Слонът казал "охххх". А един комар дето седял върху него в този момент и се мъчел да пробие кожата му, чул и отвърнал- "ох ли, ще те скъсам!!!!"

Напиши коментар:


Публикувай