6 500 3

Смъртоносните овощни градини и гибелта на десетки деца

Най-уязвими са недохранените и гладни деца, които когато могат хапват от плодовете личи

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Веднъж в годината, когато плодовете личи узреят и започне сезонът на беритбата им, стотици деца се разболяват в районите, които отглеждат тези овощни дървета в Бангладеш, Индия, Виетнам и Тайланд. Симптомите на болестта са припадъци, гърчове, изпотяване и пяна на устата. Често минават само два или три часа, преди детето напълно да загуби съзнание.

За много от децата, покосени от тази странна болест, тя е с фатален край.

Заболяването е известно като синдром на остър енцефалит, при който мозъкът се възпалява и уврежда.
Първоначално се смяташе, че повтарящите се всяка година епидемии са вследствие на патоген като вируса на японския енцефалит. Но нови изследвания показват, че вирусите причиняват само малка част от случаите на енцефалит в тези региони. И ако причината наистина е вирус, то бумът на болестта нямаше да се ограничава само през времето, когато започва беритбата на плодовете личи.

Едно ново изследване се опитва да хвърли светлина върху необяснимите смъртни случаи на деца, които живеят близо до градините с екзотичния плод личи, съобщи BTimes UK.

Друго предположение е, че две аминокиселини - градивните елементи на протеините - които присъстват в младите личи могат да причинят заболяването. Зрелите личи съдържат необичайни аминокиселини, които нарушават метаболизма на мастните киселини. Но точният механизъм как това причинява заболяването, все още е неизвестен.

В доклад, публикуван по-рано тази година в The Lancet се твърди, че когато се консумират личи на празен стомах от недохранени деца, това може да доведе до изключително ниски нива на кръвната захар, което води до заболяване и смърт. В доклада се казва, че личи съдържат токсини, които потискат способността на тялото да произвежда глюкоза, което се отразява на малките деца, чиито нива на кръвната захар вече са ниски, тъй като са недохранени.

Учените изследват и други теории в търсене на начин да се спрат смъртоносните епидемии. Проучване, публикувано в American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, твърди, че прекомерното използване на пестициди в овощните градини с личи е причината за заболяването.

Изследването се фокусира върху случаите в селска общност в Бангладеш през 2012 г., когато 14 деца са засегнати от болестта, от които 13 умират.

Всички деца, освен едно от тях, са живели на разстояние 10 метра от овощната градина, а другото дете е съобщило, че е консумирало голям брой личи, преди да се разболее. В тези овощни градини се прилага силно токсичният агрохимичен препарат ендосулфан, отбелязват авторите.

Пестицидът ендосулфан е вписан в списъка на Стокхолмската конвенция на устойчивите органични замърсители и е забранен в повече от 80 страни, поради неблагоприятните му ефекти върху здравето.

"Зоните на огнище в Бангладеш са много близо до индийските граници. Има пестициди, внесени от Индия, но забранени в Бангладеш, които тук се продават без етикет", разказва авторът на изследването М. Сайфул Ислам от Международния център за изследване на диагностичните заболявания, Бангладеш. "Затова ни бе трудно да определим какви видове пестициди са използвани там".

Собствениците на овощните градини не знаят името на пестицидите, които използват.

Децата са били изложени на по-големи количества токсини в овощните градини, отколкото на възрастните, защото прекарват повече време там, твърдят авторите.

"Сутрин децата отиват в овощните градини и събират падналите личи от земята и ги ядат. Те махат обвивката със зъби, преди да изядат плода", - разказва Сайфул Ислам.

"Децата са по-податливи на отравяне с пестициди, отколкото възрастните в заразена среда, защото ядат, пият и дишат повече на единица телесно тегло. Но възрастните в засегнатата общност също споделят, че усещат сърбеж в устата си, след консумиране на личи".

Изследването обаче не оценява директно нивата на пестициди на дървета личи и тъй като няма официални данни за това кои пестициди са били използвани и къде, констатациите не могат да бъдат окончателни.

Освен това симптомите на децата не отговарят на типичните признаци на отравяне с пестициди, заяви неврологът Питър Спенсър (Peter Spencer) от Университета по здравеопазване и науки в Орегон, който не участва в изследването.

"Клиничният модел тук не съответства на нашите знания за различните видове отравяния с пестициди, събрани от глобалния опит в продължение на много, много десетилетия", коментира Спенсър. "Те не показват никакви доказателства за остатъци от пестициди в растенията личи или в починалите лица".

Смята се, че недохранване е ключът към това, защо децата посягат към неузрелите личи като източник на храна.

"Децата, които са най-уязвими, са недохранвани и гладни и ако им попаднат, консумират личи. Това често са неузрели плодове, защото неузрелият плод понякога се отхвърля от дърветата и пада на земята, където е лесно достъпен за децата. Възрастните също са податливи, но много по-малко поради причини, които са неясни".

Необходима е още много работа, преди да се разбере напълно връзката между личи и смъртта на децата, коментира Спенсър.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гадина
  Отговор
  1 09:08  30.07.17
  Интересна статия, браво Милена!
 • 2 22:35  30.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Капитал
  Отговор
  3 00:41  31.07.17
  Хапвайте си плодове... Нали били много полезни за здравето!

Напиши коментар:


Публикувай