576 1

Силата на любовта да изгради живот

Събина Андреева

Професор по социология от един колеж завел група студенти в бордеите на Балтимор, за да се запознаят с живота на двеста тамошни момчета и ги помолил да дадат писмена преценка за бъдещето им. За всяко от тях, студентите посочили: „Без перспектива". Двадесет и пет години по-късно на това изследване попаднал друг професор по социология. Той решил да продължи идеята и заедно със студентите си да провери какво е станало със същите тези момчета. Студентите установили, че с изключение на двадесет, които били сменили местожителството си или били починали, 176 от останалите 180 момчета, са постигнали впечатляващи успехи като адвокати, лекари и бизнесмени.

Професорът бил изумен и се захванал да търси причината за това противоречие. За щастие, всички някогашни момчета — вече мъже, живеели в околността, така че той имал възможност да зададе на всеки от тях въпроса: „Коя е причината за вашия успех?" И всеки с дълбоко вълнение отговарял: „Една учителка".

Учителката все още била жива, професорът я открил и запитал възрастната, но все още енергична жена, каква е използваната от нея вълшебна формула, благодарение на която тези момчета са се измъкнали от бордеите и са се справили така блестящо в живота.

Очите на учителката засияли и на устните и трепнала приветлива усмивка:

- Много е просто — казала тя. — Аз обичах тези момчета.

Ерик БатьруьртКоментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Шаран БГ
    Отговор
    1 10:26  29.08.17
    Вярвам ! И съм уверен, че и сега има отдадени на професията си педагози, които обичат децата! Дори и у нас !! Всички учители са важни за един млад човек. Но според мен, най-голямата тежест и отговорност пада върху началния учител - от първи до четвърти клас. После учителят е по-важен за професионалната ориентация на индивида, за правилната насока на неговите индивидуални качества. Но базата, основата е някъде там - от 6-7 до 10-11 годишна възраст.

Напиши коментар:


Публикувай