1 601 1

Жив кърлеж, преносител на опасна болест, избяга от пресконференция

Изчезването на опасното насекомо предизвикало хаос и масова паника

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Жив кърлеж, преносител на опасна инфекциозна болест, изчезна по време на пресконференция. Инцидентът, станал в японската префектура Миазаки миналата седмица, довел до катастрофалния завършек на събитието.

Кърлежът бил донесен от организаторите като нагледен пример, но новината за бягството на смъртоносното насекомо предизвикала масова паника и истерия и в залата настанал хаос.

Здравните власти в Япония свикали пресконференцията, за да повишат осведомеността сред населението за опасната болест, наречена синдром на тромбоцитопения (SFTS), която се причинява от кърлежи.

Снимки: ANN News

сравнително ново инфекциозно заболяване, разпространено в Китай, Корея и Япония. То може да бъде смъртоносно, като, според данни на здравните служби в страната, смъртността при заразяване с вируса достига до 30% и е особено тежко при хора над 50 години.

На събитието били донесени жив и мъртъв кърлеж, за по-голяма образност, както и за да могат фоторепортерите да го заснемат. Когато обаче, живото насекомо било извадено от защитната му кутийка с помощта на пинсети, то изчезнало.

След ненадейното бягство на опасния дребосък служителите от местната управа направили всичко по силите си, за да го открият, но той така и не бил намерен.

Според длъжностни лица, след опразването на залата, тя била напръскана старателно с инсектицид.

Според японските медии за пръв път случаи на заболяването тромбоцитопен синдром с тежка треска (Severe Fever with Thrombocytopenia Syndrome — SFTS) са били регистрирани в страната през 2013 г.

Сред симптомите на инфекциозната болест са много висока температура, треска, гадене, повръщане, загуба на апетит, както и намаляване на броя на тромбоцитите и левкоцитите (белите кръвни клетки) в кръвта, които помагат да се преодолеят инфекциите в организма.

Япония


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • гостъ
    Отговор
    1 15:25  11.09.17
    Великите японци,изглеждат сякяш нямат гражданска защита и т.н. .....

Напиши коментар:


Публикувай