4 099 6

Да седим по цял ден е смъртно опасно

Мартин Христов

Не е опасно за здравето да седите по цял, но само, ако ставате и се раздвижвате на всеки 30 минути. Възрастните са в седнало положение в 9 до 10 часа от времето, през което са будни, а това може да доведе до сърдечн-съдови проблеми и дори смърт. Експертите казват, че особено важно е колко дълъг е периодът на заседяване между моментите, в които се раздвижваме. Това важи най-вече за хората, чийто начин на живот е свързан предимно със седене, пише „Дейли Мейл“ (Daily Mail).

Учени изследвали времето през което хората седят през деня и го сравнили с нивата на смъртността. Резултатите показали, че тези които ставали и се раздвижвали на всеки половин час е по-малко вероятно да са изложени на риск от смърт, отколкото тези , които оставали седнали за по-дълго време.

Ето защо експертите препоръчват на хората, които имат работа, която изисква предимно седене, да се раздвижват на всеки половин час, което ще им помогне да останат активни и да имат здраво сърце.

Изследване, публикувано в Annals of Internal Medicine, установило, че възрастните, които седят един до два часа без прекъсване, са в по-висок риск от смъртност, в сравнение с онези, които често прекъсват седенето.

Проучването показало, че хората с най-дълго време на заседнал начин на живот, повече от 13 часа на ден, и които често са имали заседнали периоди от най-малко 60 до 90 последователни минути, са имали значително увеличение на риска от смърт.

За разлика от тях, тези, които са имали най-малко общо време на заседнал начин на живот и много по-кратки периоди на заседяване, са имали значително по-малък риск от смърт.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 23:04  16.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Питай патило
  Отговор
  2 23:18  16.09.17
  Да бягаш цял ден, също е опасно! Една сутрин ме ме мързеше да разходя пекинеза, та му пуснах беговата пътека и съм го забравил... Когато се върнах осъзнах, че е трябвало да го пусна на по-бавна степен ама после с дакела и на по-бавна степен - същата работа! За има няма 3 дена отидоха Курбан 2 кучета от разходка, а ако ги бях оставил да си лежат сега щяха да са живи!!!

  Коментиран от #3

 • Пазарен Либерализатор™
  Отговор
  3 23:31  16.09.17

  До коментар #2 от "Питай патило":

  Ти да не си ги сушил като са се запотили в микровълновата? За чий х%й ти е пекинез, вземи си истинско куче, не декоративна изтривалка.
 • Дистанционно обучение
  Отговор
  4 01:45  17.09.17
  Аз като се уморя да СЕДЯ и ЛЯГАМ да си почина ))) А като се уморя да лежа и сядам да си почина... Жив съм и съм ЕКСТРЕМАЛ, защото продължавам да лежа/седя, въпреки опасността! Давам частни уроци, първите 10 са за ваша сметка, всички останали ги преподавам безплатно с включена камера от вкъщи...
 • Петя
  Отговор
  5 09:25  17.09.17
  Не плачете българина няма да умре от Лежане и седяне ,а може би от мизерия и глад.
 • Мързел
  Отговор
  6 20:55  17.09.17
  А за лежането кво казват учените ? Аз си мързелувам почти 60% от деня, на една кълка пред ТВ-то, обаче ставам на всеки 30 мин. да си извадя нещо от хладилника - Кока Кола, доматен сок, сладоледче, кашу, парче шунка, наденичка, некое плодче, динка или грейпфрутче, ей такива работи... И ми харесва...

Напиши коментар:


Публикувай