3 456 4

Легенда: Как Леонардо да Винчи е нарисувал "Тайната вечеря"

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Събина Андреева

Когато започвал работа над библейската история, великият художник срещнал голяма трудност – за да нарисува Доброто в образа на Христос и Злото в лицето на Юда, трябвало да намери най-подходящите модели. И започнал да търси и да оглежда човешките лица.
Един ден, по време на църковно богослужение, се вгледал в лицето на едно от момчетата, които пеели в църковния хор. Той бил съвършеният образ на Исус Христос. Момчето излъчвало светлина и доброта, а точно това търсел художникът.
На другия ден го поканил в ателието си и възпроизвел чертите му в етюди и скици. Образът на Христос бил завършен.
Изминали три години. "Тайната вечеря" вече била почти готова, но художникът все още не намирал подходящия модел за Юда. Не можел да открие лицето, олицетворение на злото. А вече започвали да го притискат да завърши картината колкото се може по-бързо.
И един ден, след дълго търсене, съвсем случайно Да Винчи най-после открил идеалния модел. В една крайпътна канавка лежал дрипав младеж – пиян, озлобен и преждевременно състарен. Макар и трудно, склонил помощниците си да го пренесат в църквата, понеже нямал време да прави скици.
Бездомникът бил пренесен дотам, без дори да разбере, а помощниците му го придържали прав, за да може художникът веднага да започне да го рисува. Леонардо успял да улови и пресъздаде цялото зло, открояващо се върху това лице.
Когато свършил, просякът – вече изтрезнял – отворил очи и като видял платното пред себе си, казал с почуда и тъга:
- Вече съм виждал тази картина.
- Как така? Това не е възможно... – попитал изненадващо Леонардо да Винчи.
- Видях я преди три години, когато още не бях изгубил всичко. Тогава пеех в един църковен хор, животът ми бе изпълнен с мечти и доброта. Тогава един художник ме покани да позирам като модел за лицето на Христос.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Мариян Минев
  Отговор
  1 10:44  17.09.17
  Тайната на,тайните!!!!!!!!! Не еврейчето,ешу,а Мария Магдалена е Дъщерята на,БОГ!!!!!!!!!Духовната,ЦАРИЦА !!!!!!!!!
 • Бесен Язовец
  Отговор
  2 10:52  17.09.17
  Нарисувал я е със мн.мерак - или мераклийски
 • ААА
  Отговор
  3 19:05  17.09.17
  И великата френска културна нация водена от Наполеон, превръща залата с картината в конюшня , а войниците се забавляват стреляйки по фигурите на картината.
 • James
  Отговор
  4 11:59  19.09.17
  Платното?

Напиши коментар:


Публикувай