3 333 3

Нютон прогнозирал края на света, воден от религия, не от наука

Според бележките на великия математик и физик, човечеството ще бъде унищожено през 2060

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Макар да е известен като баща на съвременната физика, сър Исак Нютон е бил и религиозен човек, който живо се интересувал от окултното и библейските пророчества.

Именно на дълбоката му вяра в Бог и в християнството се основава прогнозата му за края на света и ако е вярна, то не ни остава много време.

Според Нютон денят, в който човечеството ще бъде унищожено, ще настъпи през 2060 г. Апокалиптичното предсказание се чете в бележките на великия физик, математик, астроном, алхимик и философ, написани към обяснението му за законите на гравитацията.

Тези бележки, открити случайно, след като 250 години лежали неоткрити на дъното на скрин в дома на Нютон, бяха изложени в еврейския университет в Йерусалим.

Снимка Архив АР/БТА

Според куратора на изложбата Йемима Бен-Менахем, известният физик е бил ръководен от религията, а не от науката, когато е достигнал до това апокалиптично заключение.

"Тези документи разкриват учен, воден от религиозен плам в желанието си да проумее божиите действия в света", казва Бен-Менахем.

В констатациите си от 1704 г., гениалният физик и математик пише, че светът ще приключи през 2060 г. — точно 1260 години след основаването на Свещената Римска империя.

Снимка: shutterstock

От бележките става ясно, че изводите си Нютон прави докато анализира Книгата на пророк Данаил, но въпросът как точно е успял да стигне до тях, си остава мистерия повече от 300 години по-късно.

В бележките си Нютон пише, че светът "Може да свърши по-късно, но не виждам причина, това да се случи по-рано."

Трябва обаче да обърнем внимание и на друг параграф от предсказанието на Нютон, в който се казва, че преди да настъпи краят на света, ще дойде гибелта на нечестивите народи, риданията и всички неприятности ще секнат, а юдеите ще се завърнат от "плен" в родината си, където ще създадат процъфтяващо и вечно царство". Тези редове могат да се тълкуват като описание на събитията от средата на века — краят на Втората световна война и създаването на държавата Израел през 1948 г.

Снимка: shutterstock

Израел


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Темида
  Отговор
  1 16:29  12.10.17
  Религията не прощава дори и на великите умове. Представете си ако не беше религиозен колко още неща щеше да е открил
 • Дано
  Отговор
  2 20:35  12.10.17
  "Според бележките на великия математик и физик, човечеството ще бъде унищожено през 2060" - е а дано!
 • жомата
  Отговор
  3 14:17  13.10.17
  "Публикувано във факти.бг: ще дойде гибелта на нечестивите народи, риданията и всички неприятности ще секнат"....е като на оня дребния му писне от ембаргото и прати всичкото атомни бомби на перукан, нечестивия народ ще си отиде. И като си отиде ще спре да налага демокрацията си навсякъде и риданията и всички неприятности чувствително ще намалеят.

Напиши коментар:


Публикувай