2 778 3

Китай създаде нов ориз, който може да сложи край на глада

Новият вид расте в солена вода и дава изобилна реколта

Китай създаде нов ориз, който може да сложи край на глада
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Учени от Китай са успели да увеличат добива на уникален вид ориз, който в бъдеще би могъл да изхранва повече от 200 милиона души годишно.

Откритието е на учени от Центъра за изследване и развитие на ориза в град Кингдао, провинция Шандонг, където между 6.5 и 9.3 тона храна са отглеждани в солена вода.

Резултатите, които учените получили се оказали много по-добри от първоначалните им очаквания, според които новият вид трябвало да даде реколта от около 4,5 тона на хектар.

Оризът, наречен "Юан Ми", се отглежда в морска вода от "Жълто море" в Североизточен Китай. Тази вода била разредена и изсипана в оризище на плажа.

Китай разполага с около един милион квадратни километра неизползвана земя, заради високите нива на соленост и алкалност на почвата.

Резултатите от работата на изследователите е невероятен пробив, който означава, че страната ще може потенциално да използва тези неплодородни земи, за да произвежда по около 50 милиона тона ориз годишно, с които могат да се нахранят 200 милион души.

Изключителният соленоводен вид ориз е дело на Юан Лонгинг, земеделски учен, който си е спечелил прякора "бащата на китайския хибриден ориз".

Според него, ако една десета от земята, с подобен тип почва, бъде засадена с този вид ориз, то Китай ще може да увеличи производството на ориз с 20%.

Китай


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • юрист
  Отговор
  1 12:07  04.11.17
  Китайско гмо!
 • стоян
  Отговор
  2 12:59  04.11.17
  Това означава още повече новородени азиатци
 • Зиги
  Отговор
  3 13:15  04.11.17
  Китайците за разлика от нашите управници мислят за народа си. Правят всичко възможно да няма гладни и бездомни. А аз наскоро видях мой съученик, млад човек, да бърка в кофите за боклук, за да се изхранва. Той получи прически проблеми, но вместо да е в дом и да се грижат за него, е на произвола на съдбата. Така са и инвалидите. Мразя ги тези наши управници, заради точно това тяхно безхаберие спрямо хората в неравностойно положение. Затвориха всички такива домове в България. Лудите се разхождат на свобода, а инвалидите едва живеят в абсолютна мизерия. Парите се раздават неправомерно и предимно на циганите, при които всеки втори е с ТЕЛК. Много сме далеч от европейските ценности, назад сме дори от комунистическите. Тук всеки е враг на другия, изповядвайки алчността, завистта и злобата като религия.

Напиши коментар:


Публикувай