Last news in Fakti

24 Февруари, 2018 10:36 1 941 2

Внимание! Почистващите препарати са опасни за белите ни дробове

  • почистване-
  • почистващи препарати-
  • жени-
  • белодробни проблеми-
  • заболяване-
  • бели дробове-
  • астма-
  • продължително излагане
Внимание! Почистващите препарати са опасни за белите ни дробове - 1
Снимки: shutterstock

Ежедневно излагаме здравето си на риск, като в някои случаи дори не подозираме за това. Ново изследване, проведено от група норвежки специалисти, предупреждава за още една опасност, която може сериозно да навреди на здравето ни - чистенето.

Авторите на проучването предупреждават, че домакините и жените, работещи като професионални хигиенистки, които ежедневно използват почистващи препарати, застрашават здравето на белите си дробове, пише британският вестник Express.

Внимание! Почистващите препарати са опасни за белите ни дробове

Екипът от университета на Берген е установил, че химикалите в препаратите за почистване, като амоняка например, могат да увредят белодробната мембрана и да отслабят функциите на белите дробове в дългосрочен план.

Изследователите базират своите констатации върху данни от наблюдението на повече от 6200 жени и мъже на средна възраст 34 години, събирани в продължение на две десетилетия.

Учените са отчели определени показатели при принудително издишване — принудителен жизнен капацитет (FVC) и обем на принудителното изтичане за 1 секунда (FEV1), за целите на своето изследване. Специалистите установили, че спадът в показателите е по-бърз при жените, които чистят у дома и още по-бърз при професионалните хигиенистки, в сравнение с жени, които не практикуват подобна дейност.

Внимание! Почистващите препарати са опасни за белите ни дробове

Екипът сравнява неблагоприятният ефект върху белите дробове на професионалните хигиенистки с този при дългогодишни пушачи.

При мъжете не е отчетено подобно увреждане, което се обяснява с факта, че те по-рядко посягат към препаратите за почистване у дома и рядко се срещат мъже, работещи като професионални хигиенисти.

Сред жените, които редовно използват почистващи препарати, са отчетени и повече случаи на заболявания като астма.

Внимание! Почистващите препарати са опасни за белите ни дробове


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яко на е...нето

    0 0 Отговор
    По-здравословно е.
  • 2 како

    0 0 Отговор
    така е правим