Last news in Fakti

8 Май, 2018 16:55 1 330 2

Усмивките на снимките ни състаряват

  • усмивки-
  • снимки-
  • усмихнати снимки-
  • състаряват-
  • последици-
  • възраст-
  • изглеждат

Медиите непрекъснато натрапват идеята, че усмивките ни правят по млади и хората вярват в това

Усмивките на снимките ни състаряват - 1
Снимка: shutterstock

Схващането, че усмивката кара хората да изглеждат по-млади, е причината милиони потребители на социални медии да публикуват снимки, на които изглеждат по-стари.

Усмивката може и да ви кара да изглеждате щастливи, позитивни и привлекателни, но със сигурност не ви прави по-млади, дори напротив. Това е установил екип от израелски учени в ново изследване, публикувано в научното списание Psychonomic Bulletin and Review.

Според резултатите хората, които се усмихват на снимки изглеждат по-стари в сравнение с онези, които предпочитат намръщените физиономии.

Изследователите от израелския университет "Бен Гурион" дали на група от 40 доброволци снимките на 35 мъже и 35 жени и поискали от тях да отгатнат възрастта на хората от снимките.

Някои от лицата на снимките се усмихвали, други били със сериозно изражение.

Резултатите показали, че средната възраст, на хората с усмихнати лица от снимките, била оценена от участниците с около година повече.

Въпреки това, след края на експеримента голяма част от участниците заявили, че според тях усмивката ги кара да изглеждат по-млади.

В своята статия изследователите отбелязват, че това разминаване между отчетените резултати и изказаните от участниците мнения, показва колко силна е вярата на хората в онова, което им се съобщава от медиите - в случая, че усмивката подмладява.

Въпреки всеобщата заблуда, науката казва друго.

"Нашите констатации за пръв път показват, че хората могат погрешно да вярват в идеята за подмладяващата усмивка, като в същото време оценяват усмихнатите лица на другите като по-възрастни", обяснява ръководителят на изследването Цви Ганел.

Причината, която екипът изтъква е, че когато се усмихваме, по лицето ни се образуват бръчици около очите, които визуално ни състаряват.

И макар да ни състаряват, усмивките продължават да са полезни за нашето здраве.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грую

    5 0 Отговор
    Глупости! Състаряват ни изминалите години!
  • 2 Къртев

    3 0 Отговор
    Защото викат "мармалад", а не "конфитюр" 😀