17 Юли, 2018 15:43 49 892 32

Мистериозен тунел под Пловдив крие несметни богатства

  • съкровища-
  • легенди-
  • несметни богатства-
  • тунел-
  • пловдив-
  • пещери-
  • могили-
  • тепета-
  • доц. ангел калинов-
  • тайнствен тунел-
  • родопи

Легенди за десетки заровени съкровища привличат златотърсачи в областта

Мистериозен тунел под Пловдив крие несметни богатства - 1
Снимка: shutterstock

Легенди за десетки заровени съкровища привличат златотърсачи край Пловдив. Златни колесници и монети от тракийско време, скъпоценности, задигнати от хайдути, и делви с бижута на преселници от Тракия и Македония разпалват въображението на иманярите. Картите на имането, заровени в пещерите, се търгуват по десетки хиляди левове на черно. Пещери и могили в областта отдавна са претършувани. Легендите за несметни богатства обаче примамват млади и стари да копаят отново и отново, често дори с риск за живота си.

Последният случай бе само преди два месеца. Баща и син иманяри от Пловдив бяха намерени почти задушени в пещера в района над Храбрино, в търсене на митичното съкровище на Вълчан войвода. В поредица от материали сайтът TrafficNews разказва легендите, които витаят около тайнствените места.

Величествен таен подземен тунел пресича цяла България, твърди доц. Ангел Калинов, оглавявал дълги години катедрата по генетика към ВСИ – Пловдив. След пенсионирането си се е отдал на голямата си страст – радиестезията, бил е председател на пловдивския Духовен център „Гея”. „Аз съм бил в този тунел” – заклева се доцентът.

Мистериозен тунел под Пловдив крие несметни богатства
Снимка: shutterstock

“Правен е от траките, седем метра е широк, с кон да вървиш. Близо до Асенова крепост край Асеновград има един параклис – „Св. Димитър”, оттам може да се влезе в него. Той започва от подножието на Родопите, минава под Балкана и край крепостта в Арчар, под Дунава и чак до Румънско”.

Целите Родопи били прорязани от такива мистериозни тунели. Край скалния феномен Белинташ имало много подземния коридори. „Там пък са големите съкровища на траките. Те са скрити в пещери край Равен камък и Момин камък. Съществува легенда, според която Александър Македонски е подарил на светилището на Белинташ златна колесница.”

Радиестезистът разполага със стара карта на подземията на Белинташ. В нея били посочени три олтара. Имало шест входа към залата, само два от тях са действащи, на останалите трябвало да се копае. Един от тунелите излизал в пещерите на резервата „Червената стена” над Бачково. „Съществува описание за една от пещерите там: „Ще влезеш в 61-ия тунел, има бронзова врата. След нея еди-колко си стъпала… Този тунел е свързан директно с Бачковския манастир. В древността на мястото на манастира също е имало тракийско светилище”.

Мистериозен тунел под Пловдив крие несметни богатства

Край билния път, недалеч от Белинташ, доц Калинов е разкрил и тайниците на Вълчан войвода. Обяснява, че пещерите са били използвани като скривалища и от други хайдути. Все още никой не е влизал в пещерите и не се знае какво има скрито в тях. Причината е, че в проходите дебнели всякакви смъртоносни капани.

Пловдивските тепета също са свързани с големия тунел, който стигал и до село Марково, разкрива доц. Калинов: „Над селото е имало друг дворец на Александър Македонски. Твърди се, че там е била скрита плячката от персийските му походи. Има гръцки и други описания за това. Смята се, че там е погребан и чичо му”.

Пловдивският Индиана Джоунс е открил под Младежкия хълм седем прохода, водещи към гробницата на тракийски цар. Според него те отговорят на седемте чакри от човешкото тяло.

„В съседство на хълма е имало древно селище. Хората от него по подземен хотел са влизали в светилището, за да правят жертвоприношения. През тепето преминава и минерална вода, която идва от Родопите и влиза директно в царския дворец на Бунарджика. Той е бил строен от траките и след това модернизиран от Филип. Александър е живял като малък тук, а Аристотел е идвал да го обучава. В двореца на Бунарджика е имало големи бани. Същата вода излиза край село Войводино, а от там продължава до Хисаря”. Стари пловдивчани помнят, че на Бунарджика е имало минерален извор, който е пресъхнал по време на земетресението през 1928 година.

Мистериозен тунел под Пловдив крие несметни богатства
Снимка: Марица.бг

Доц. Калинов установил, че дворецът се намирал на 40 м. от някогашния ресторант „Големия Бунарджик”: „Ако се копае, ще се открие главният му вход, който е край тенис кортовете.

Радиестезистът е убеден, че невероятни тайни крие и Трихълмието. „Златна колесница като тази на Александър Македонски има скрита и под Стария град. От там също минава Големият тунел и под тепето излиза на античния стадион. Ако отидете зад Иконната галерия в Стария град, ще видите един от входовете на тунела. Това е само едно от разклоненията. В други са скрити несметни съкровища. Явно обаче има много капани. Има сведения за една френска експедиция, която още около 1925 г. е влязла в тунела под Стария град и… изчезнала. Повече никой не е видял французите. Ние искахме да влезем, но не ни пускаха. Ключа го държеше един свещеник от църквата „Св. Св. Константин и Елена”. Мисля, че сега ще бъде по-лесно да се вземе решение. Нужна е обаче специална екипировка, за да се проникне в тунела, със сигурност има много пропадания”.

Доц. Калинов вярва, че цялата тази подземна мрежа от тунели ще бъде разкрита и ще стане достъпна за хората.

Мистериозен тунел под Пловдив крие несметни богатства


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изводът е че:

    96 9 Отговор
    Едно метро в Пловдив би излязло значително по-евтино от обикновено.

    Коментиран от #2

  • 2 Реалист

    68 14 Отговор

    До коментар #1 от "Изводът е че:":

    Да, стига да пуснат "доцента" да копае с една лопата по трасето на метрото. Луд умора няма!
  • 3 Хаха

    27 12 Отговор
    А аз съм индианец!
  • 4 от щаба

    40 10 Отговор
    тук се заформя нова "Царичина" стига да има кой да повярва!
  • 5 pazenek

    41 14 Отговор
    Да си пие редовно лекарствата,а ако не помагат, да ги смени при специалист!
  • 6 6б клас

    36 2 Отговор
    МОЖЕ би ДА а може и не.Пловдив /кендрос/е бил кръстопът пре десетки хиляди години на какви ли не походи.Хълмовите са БИЛЕ 7 и свързани помежду си.Може да е прав професора НО бг диваците ако имаше нещо то ДС щеше да са изнесли всичко както от пещерите на Врачанския балкан.Желязко императорът знаеше много и затова "почина"Митко Станков -бузи от Виена ученик на императора знае къде какво има в бг.
  • 7 Ккк

    34 6 Отговор
    Да прав е 6б .ДС са знаели къде има пещери. Но са задигнали само една час.Огнян Дойнов и компания преднамерено излизат от ПОЛИТБЮРО и хваща пътя за Виена.От там се командваше прехода и разпределяше БАНИЦАТА.полза от бла бла няма .
  • 8 Шпека

    19 20 Отговор
    Куку Руку вафла чудна, пълна с течен шоколад
  • 9 Потребител

    15 23 Отговор
    Нема таквиз тунели глупости пълни.
  • 10 майна

    38 4 Отговор
    има такива тунели. там са дипломите и акъла на българските политици. само че още никой не ги е открил.
  • 11 Куку Руку вафла чудна

    23 15 Отговор
    И един мармот завива шоколади в станиол. От тук до Румъния ...
  • 12 Визнатица

    15 4 Отговор
    Абе копаме като японски багерчета ама нещо ги няма пущините....Ше зема да копам другаде.
  • 13 Филип ll

    33 11 Отговор
    Когато столицата на диоцеза Тракия има театър за 3000, и стадион за 30000 (от Джумаята под цялата Горна главна), това означава град с население 150 000 по времето на император Диоклисиан ( наследника на Константин Велики). Съотношението граждани към седящи места 50:1 (театър) и 5:1 (стадион) е характерно за една римска столица. После варварите - готи, славяни, българи, опустошават един от големите и добре планирани градове на империята. Най жестоки са българите на Крум и Калоян. Няма данни за разруха и убийства от ордите на Лала шахин които присъединяват града към османския халифат. Така че тези тунели са правени от римляните. Само те строят в такива мащаби, и за тях пътят и виадуктът са артериите които поддържат живота на огромната империя.
  • 14 Гост

    27 9 Отговор
    Почина Божо и почнаха да бълват истории за Вълчан войвода и тем подобни.
    Преди всички иманярщината е една болест , престъпна при това.
    Истината е че повечето скъпоценности са открити и разграбени много преди 20 и 21 век, има и разни еднорози които винаги ще мъчат хората като изчезналия влак на нацистите, кехлибарената стая, съкровището на Вълчан войвода и прочие. Най-вероятно някои от тях са вече намерени и са по разни частни незаконни колекции..
  • 15 Public Owner Sofia skin head 88

    37 7 Отговор
    Това не е единственият човек който знае и е разкривал за тунелите под България и Пловдив. Даже има онлайн карта за тунелите под Пловдив. Нормално е от край време великите ни деди да са прокопали тунели за военни цели, да минава конница и да излиза в тила на противника. Ние сме имали най-великата конница на света. Който не вярва на този човек, как ще коментира доказаните и всеизвестни многобройни тунели под София? Строени са през различни времена и за различни цели. Хитлер е прокопавал едни, после са довършвани от комунистите, всичко е било за военни цени. Има бомбоубежища, инфраструктура за мирното население по време на голяма война, включително и ядрена. Отделно има скривалища под доста от училищата в София. Много от тях към днешна дата са занемарени и се обитават от бездомни наркомани и клошари. Други са запечатани и/или консервирани. А трети функционират и то ден днешен и са на разположение на военните. Под витоша има тунели и бази които се използват за команден пункт и т.н. Има си и онлайн карти.. Във варна също има бомбоубежища. За Пловдив знам, че със сигурност има тунели, които свързват родопите с града, това с капаните също е истина..

    Коментиран от #32

  • 16 Public Owner Sofia skin head 88

    48 6 Отговор
    Продължение:

    Тунелите под южния парк в София например са няколко. Има такива които може да влезе всеки, но е нужна екипировка, минимум челник и гумени ботуши или тактически обувки. А смело бих казах, че е добре човек да е въоръжен. Преди години познат който ми разказа лично, е влизал като са били деца в един от тунелите под южния парк и са стигнали до огромна врата където се е личало, че тунела продължава, но вратата е била нова. Имало е и топлинни сензори. Тръгнали са да се връщат и на изхода ги е посрещнала полиция, разпитвали са ги. После се оказа, че тази верига от тунели в района, строена от Хитлер и довършвана от комунистите има възел точно под новото американско посолство. Много хора помнят и са видели с очите си когато се строеше 2006-2008г. това американското посолство, колко се изкопа, в пъти повече пръст и дълбочина от НДК, правете си сметка тези които не знаете..
    Та не обявявайте за луди хора които знаят повече от вас, това че сте невежи и със слаба обща култура си е ваш проблем. По-скоро вие сте лудите.

    Коментиран от #17

  • 17 Дреме ми

    7 22 Отговор

    До коментар #16 от "Public Owner Sofia skin head 88":

    И кво като има бе, шматко!??

    Коментиран от #27

  • 18 Едо

    19 2 Отговор
    Както се казва ЗА ВСЕКИ ВЛАК СИ ИМА ПЪТНИЦИ. Тази тема, разбира се, е интересна, а може би и важна. Но, приканвам ви към далеч по-актуалните проблеми за сегашното ДУХОВНО СЪСТОЯНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОС, КОЙТО ВСЕ ОЩЕ Е ДЪРЖАВООПРЕДЕЛЯЩ. А ТОВА ИЗИСКВА ВИСОК ЛИЧЕН И ВИСОК ОБЩЕСТВЕН МОРАЛ, СТАБИЛНО ЧУВСТВО ЗА БЪЛГАРСКА ИДЕНТИЧНОСТ, ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ВЯРА В ГОСПОД ИИСУС ХРИСТОС, ГОТОВНОСТ ЗА САМОЖЕРТВА В НЕГОВОТО ИМЕ И В ИМЕТО НА СВЯТАТА НИ МАЙКА БЪЛГАРИЯ. 1) Временна Президентска Република и Втора практическа стъпка ШВЕЙЦАРСКА ДЕМОКРАЦИЯ, като право на вот ще имат гражданите със средно и по-високо образование. НИЕ СМЕ БЪЛГАРИ! БОГ Е С НАС! ГОСПОДИ, БЛАГОСЛОВИ! АМИН!

    Коментиран от #19

  • 19 Влакче

    5 11 Отговор

    До коментар #18 от "Едо":

    Ей фанатико, що не си пиеш хапчетата?!! И аз съм религиозен и вярвам в Господ, чел съм Библията и затова ще ти кажа следното: именно Господ Исус Христос иска от нас да сме добри и толерантни един към друг, както сам Той е добър и търпелив към всички и ни е дал пример. А твоите шантави брътвежи нямат нищо общо нито с вярата в Бога както твърдиш, нито с какъвто и да било морал. Имаш явна нужда от психиатрична помощ, но знам че никакви психиатри няма да ти помогнат, а само Господ знае как да те върне в релсите! Амин!
  • 20 Александар Македонски

    8 8 Отговор
    Тие тунели са се наши македонски
  • 21 Радето

    21 2 Отговор
    Има тунели под Пловдив, лично съм влизал в няколко като бях на около 15г. Някои са зазидани малко след входа други са бункери а има и много дълги които не сме ги обикаляли докрай защото бяха на места срутени имаше и каски и дрехи от войната и ни беше страх да продължаваме!

    Коментиран от #23

  • 22 Миньорче

    10 1 Отговор
    Някой знае ли как се копае тунел на ръка ?!
  • 23 Психиатър

    2 14 Отговор

    До коментар #21 от "Радето":

    Знам ги тези " тунели" , те са във въображението ти . Много филми гледаш .
  • 24 Един

    3 5 Отговор
    Очисти наивниците - тарикатите ще измрат сами!
  • 25 Факт

    6 0 Отговор
    На такива места трябва да се ходи с дихателен апарат, няма кислород.В олх продават!
  • 26 Бай иван

    4 1 Отговор
    Последната снимка е на скалната църква в трън
  • 27 Антон

    10 2 Отговор

    До коментар #17 от "Дреме ми":

    Имаше преди години много хубава група във фейса с карти на тунели,скривалища и т.н. Далеч от идеите за скрити съкровища и златни колесници, по-скоро съдържаше информация за подземна инфраструктура предимно в София. Може би в един момент границата с инфо беше премината и най-вероятно данс или някоя подобна служба сложиха кръстта на групата. Вече я няма.
    Под квартал лагера, където е военното разузнаване също има адски много тунели.
  • 28 Баш Майсторът

    8 1 Отговор
    Когато съкровищата са пред тях,хората не ги виждат,и знаете ли защо?Защото хората не вярват в съкровища.
  • 29 Копира Царичина

    2 5 Отговор
    В крайна сметка ще зазидат тунелите. Така тайната ще се запази ато за Царичина, но могат да открият, като нищо съкровищата на Инките.
  • 30 Тракторист хулиган

    4 3 Отговор
    Грабвайте кирките август е за иманярите и златотърсачите.
  • 31 Леля

    7 0 Отговор
    Как не срещнах един свестен коментар. Разбира се че е прав Г-н доцент. Има такъв тунел. И той наистина е строен от траки те. Има и още много други тайни. Но вашите малки и ограничени мозъци не са дорасли за такива работи.
  • 32 Леля

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Public Owner Sofia skin head 88":

    Браво на теб. Каза им го. Но що ще търсят американците отдолу. Каква работа имат там.