Last news in Fakti

20 Септември, 2018 15:59 11 818 8

Какъв е истинският цвят на чушките?

  • цвят-
  • чушки-
  • пиперки-
  • зенен-
  • червени чушки-
  • жълти чушки-
  • зелени чушки-
  • британски учени-
  • зеленчук

Британски учени констатираха факт, който, макар да изглежда много логичен, успя да изуми мнозина

Какъв е истинският цвят на чушките? - 1
Снимки: shutterstock

Всички знаем, че пиперките са чудесен източник на фибри, антиоксиданти и витамин С. И макар да можем да различим десетки различни видове чушки, всъщност всички те си приличат по една много очевидна характеристика, която обаче не е известна на всеки.

Британски учени съобщиха един на пръв поглед очевиден факт за пиперките, който изненада мнозина. Истината е проста – всички чушки всъщност са… зелени.

Макар откритието на британските учени да не звучи толкова шокиращо, всъщност се оказва, че много хора не са наясно с този факт и констатациите от новото изследване ги изненадаха.

Какъв е истинският цвят на чушките?

Зелените пиперки са неузрели версии на останалите цветове от този зеленчук. Всъщност всяка пиперка първоначално е със зелен цвят, а по време на различните си стадии на зреене тя променя цвета си.

„Но не си мислете, че ако оставите една зелена чушка в дома си или в хладилника тя ще стане жълта или червена. Не, това се случва само в градината”, казват учените.

Тъй като зелените пиперки са по-малко зрели, те имат леко горчив вкус и понякога могат да причинят храносмилателни смущения. За разлика от тях червените и жълтите пиперки са най-сладки, защото са узрели.

Научната обосновка е, че промяната на цвета е причинена от разпадането на хлорофил. Именно този елемент влияе на цвета на чушката.

Какъв е истинският цвят на чушките?

Въпреки цвета си, всички чушки са чудесен източник на витамин А и С, но според Livestrong.com червените чушки съдържат 11 пъти повече бета каротин от зелените. Жълтите чушки пък имат повече витамин С от зелените, но по-малко витамин А и бета каротин.

Много по-изненадващ е друг любопитен факт за този зеленчук, който е известен на още по-малък брой хора. Пиперките, наричани още чушки всъщност е представител на семейството на картофите и идва чак от тропическите части на Америка.

Какъв е истинският цвят на чушките?


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ежко бежко

    17 0 Отговор
    Много обичам чушки ,те са толкова видове!Една рецепта ,бърза и вкусна!Пълнете чушка със сирене оригинално,нарязвате я на резени,слагате си водна чашка кайсиева ракия!Да ви е сладко и Наздраве!!!!!?🍷
  • 2 патладжан

    11 0 Отговор
    А знаете ли, че сините домати са зелени, когато са червени?
  • 3 Morgoth

    12 0 Отговор
    Какво е това? ... Синя слива ... А защо е червена? ... Защото е зелена :)
  • 4 А стига бе

    5 0 Отговор
    Бааааа и учените...и колко години им трябваше да стигнат до този умопомрачителен научен извод??? Щото мойта баба още преди 30 години ми е казвала такива неща....Интересно ми е,какво ще кажат британските учени за мушмулите--кога да ги ядем???... Че вече ми изгниха по клоните...???
  • 5 Радо

    4 0 Отговор
    Туй ше е някой супер-ранен сорт мушмули, обикновено угниват ноември.
  • 6 Трънчев

    0 3 Отговор
    А знаете ли, че Слънцето е жълто-бяло? Но по изгрев и залез е оранжево-червено? А когато има облаци или вали, е прозрачно (не се вижда).
  • 7 Хаха

    1 1 Отговор
    Ама оФцооо,каква е тая дума "пиперка". Растението пипер дава плод , който се нарича чушка.

    Коментиран от #8

  • 8 CL500

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хаха":

    А растението, дето дава люти чушки, пак пипер ли се казва или 'лютив пипер'? Само питам. Иначе отделно от това, като прочетох заглавието и си помислих да е за нещо по-интересно, а то - някакъв всеизвестен факт за зреенето на чушките и пипера. По-интересно щеше да е да напишат примерно, че една червена за нас чушка е всякакъв друг цвят, но НЕ и червена. Просто тя в случая отразява повече този вълнови спектър на светлината и го прави видим за нас и поглъща другите цветове (дължини на вълната). Така е с всички предмети, което или пропускат, или отразяват, или поглъщат дадена част от спектъра. Ако поглъщат всичко, ги виждаме черни, ако отразяват всичко, ги виждаме бели, ако пропускат всичко - прозрачни тела.