25 Септември, 2018 12:04 6 154 5

Как жените да се предпазят от инфаркт?

  • инфаркт-
  • здраве-
  • превенция-
  • жени-
  • сърдечен удар-
  • диагноза-
  • погрешна диагноза-
  • средиземноморска диета

Оказва се, че 50% от жените, прекарали сърдечният удар, получават грешна диагноза

Как жените да се предпазят от инфаркт? - 1
Снимка: shutterstock

Обикновено, когато става дума за човек получил сърдечен удар, се описва мъж на средна възраст, който е с наднормено тегло, има диабет и е пушач. Това обаче, невинаги е вярно. Инфарктът може да засегне хора от доста по-широк спектър, включително и жените.

Оказва се, че има 50 % по-голям шанс жените да получат погрешна първоначална диагноза след прекаран инфаркт в сравнение с мъжете.

Въпреки че над 30 000 жени във Великобритания умират от сърдечен удар всяка година, едно изследване разкри, че в половината от случаите те са били диагностицирани погрешно при първото си посещение при специалист.

Подобно на мъжете, някои жени често не успяват да разпознаят признаците и симптомите на сърдечния удар. Това е много опасно, защото колкото по-дълго сърдечният удар остане недиагностициран и без лечение, толкова повече сърдечният мускул може да бъде повреден необратимо.

Как жените да се предпазят от инфаркт?
Снимка: shutterstock

В ново изследване, публикувано наскоро, британски учени от университета в Източна Англия разкриват по какъв начин жените могат да намалят потенциалния риск от инфаркт, като отбелязват, че ефектът за мъжете е доста по-малък.

Констатациите на специалистите се основават на изследване, продължило 17 години, в което участвали над 23 000 души.

Данните от проучването сочат, че жените на средиземноморска диета са с 22 % по-малък риск от инфаркт, но защитният ефект на рибата, плодовете, ядките и зехтина, е по-малък за мъжете.

Резултатите им показват, че общият риск при спазващите средиземноморска диета намалява със 17 %, но има голяма разлика при двата пола.

Докато при жените той спада с 22 %, при мъжете намалява едва с 6 %.

Как жените да се предпазят от инфаркт?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пища Хуфангел

    6 2 Отговор
    По - малко разходки из моловете ще свърши работа и честото посещение при фризиорката доказно води до инфаркт! Звукът от прахосмукачката прави Сърцето по здраво факт!!
  • 2 ггтгтг

    6 1 Отговор
    Сутрин - секс, вечер - свирка - и живота продължава до 105 години!
  • 3 НАТО ВЕЦ

    4 0 Отговор
    Първо, да уточним, че това е вярно за жените след настъпване на менопаузата. Второ, за жените много по-висок е рисът за белодробно тромбемболия, като съдов инцидент. А това с диетите е бошлаф.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ехоооооо!!!!

    7 0 Отговор
    Повече любов и няма болести,напук на всички врагове!!!!