4 785 19

Защо в Алжир жените не крият любовниците си, а мъжете се забулват (СНИМКИ)

Въпреки че Алжир е ислямска държава, там е матриархат

В Алжир цари истински матриархат. Независимо, че това е ислямска държава, правилата в нея се различават от типичните за общността в подобни страни. По-скоро всичко е наобратно. Там лицата си закриват не жените, а мъжете, а на жените не само, че не се забранява да имат любовници, а напротив - това се поощрява от обществото. Звучи нереално, но е факт.

Туарегите са един от най-особените народи в Африка, който се е зародил още в дълбоката древност и до днес съхранява културата и традициите си, разказват от Daily Mail.

Някои от тях могат да изглеждат наистина необичайно за съвременния свят. Особено, ако се отчете фактът, че сегашните туареги живеят на територията на мюсюлмански държави, където има съвсем други правила и то напълно противоположни.

Един от примерите е именно матриархатът. Навярно само при туарегите се счита за напълно нормално, когато преди сватбата момичетата имат по няколко любовника и не само, че не крият това, но дори се и хвалят с тях. А мъжете след достигане на пълнолетие започват да носят дълъг шал, който крие цялото им лице, оставяйки малка цепка само за очите.

И така, туарегите по вероизповедание са мюсюлмани. Но странното е, че мъжете и жените като че ли са сменили ролите си. В обикновения ислямски свят момичето след навършването на определена възраст слага на лицето си шамия, крие го от страничните погледи и води смирен начин на живот.

При туарегите нещо подобно става с мъжете - още от детството бащата учи сина си как да връзва шала си, покривайки косите и лицето, а в деня на пълнолетие младежите получават от баща си двете най-важни за живота им оттук нататък вещи - меч и тагелмуст - шал с индигов цвят, с който да си покрива лицето.

При жените пък е съвсем друго. Не само, че не закриват лицата си, както е прието, но могат да имат неограничено количество любовници и интимни връзки до момента, в който не се омъжат.

И това не е всичко. Често туарегските мъже са неграмотни, което не може да се каже за жените. Именно те са пазителките на традициите, правилата и културата. Мъжете воюват, жените управляват във всички останали сфери на живота. Те са собственичките на цялото семейно имущество, домът се води на тяхно име, а също камилите и козите. При развода жената решава как да раздели имуществото си, като дори може да остави съпруга си без нищо. Децата по право също остават при жените.

Подобна сексуална свобода при жените при предбрачните връзки понякога води и до нежелана бременност, но дори и тогава това не е нещо страшно, което се осъжда. Всичко, което трябва да се направи, е да се намери подходящ баща.

Като начало в племето изчакват да се роди детето, след което на общо събрание започват да търсят вероятен баща, гледайки на кого от мъжете най-много прилича бебето.

Сватосването също е доста необичайно. Младежът отива при жената и се старае да я впечатли с умението си да пее за любов, говорейки ѝ красиви слова. Ако ѝ хареса, вечерта те правят секс, ако не - търсенето на съпруг продължава.

И все пак, след брака страничните връзки са забранени, тогава те се смятат за предателство, което се наказва строго.

А по отношение на шала който носят - туарегите се отнасят към него доста внимателно, смятайки, че той прогонва злите духове на пустинята. Затова и никога не ги молете да свалят шала си или пък да ви го продадат.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • hold up
  Отговор
  1 10:47  29.11.18
  Интересни хора,а какви са ,обрезани ли са....?

  Коментиран от #3

 • Перър
  Отговор
  2 10:54  29.11.18
  Евала
 • Куку
  Отговор
  3 11:00  29.11.18

  До коментар #1 от "hold up":

  Какви ти се искат да са?

 • Хасан
  Отговор
  4 11:06  29.11.18
  Така като се замисля и двете ми бивши жени са туареги, а и повечето, които познавам. И днес тези същите цвърчат като мишки за правата на жените и истамбулска конвенция! НЕ РАЗБИРАМ КАКВО ПОВЕЧЕ ИСКАТ.

  Коментиран от #14

 • koko
  Отговор
  5 11:07  29.11.18
  Важното е, че има ред.
 • ZZZ
  Отговор
  6 11:11  29.11.18
  След всичката тази информация има ли все още желаещи да си купят Фолксваген Тоуарег ?
 • Близнака
  Отговор
  7 11:14  29.11.18
  Така като ги гледам са прокопсали с матриархата си. Личи, че са една от напредналите държави, чието развитие продължава с много бързи темпове.
 • Един
  Отговор
  8 11:26  29.11.18
  Диваци!!
 • гост@
  Отговор
  9 11:33  29.11.18
  Няма как да са мусюлмани,защото тяхното поведение ПРОТИВОРЕЧИ на Шериатските норми!Явно това е някаква СЕКТА,която е причислена към Исляма,такива Секти и религиозни течения има във всяка религия!Подвеждаща статия!

  Коментиран от #15

 • Златка
  Отговор
  10 11:33  29.11.18
  Алжир е само един град!

  Коментиран от #13

 • Диди
  Отговор
  11 11:35  29.11.18
  Значи аз съм туарегтка , а всички ми викат че съм голяма к**ва !
 • 12 11:48  29.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 13 12:36  29.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • гост
  Отговор
  14 12:41  29.11.18

  До коментар #4 от "Хасан":

  Имаш ли сега настояща жина...?Каква е тя, от сой ли е....?Капаклия ли е.....?Имтя ли ти изневерява?Не ли и мирише онази работа....!?Нищо не казваш..!Дискретен си станал....!

 • 15 12:44  29.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ГосТ
  Отговор
  16 12:48  29.11.18
  И кво са,да взимаме пример от бедуините с камилите ? Освен тва,единствената разлика с наште коври е че онея не си крият любовниците. Ентеуекта предполагам е на едно ниво. И нашите могат да четат и пишат. И сметката добре си правят. кръчмарска,но сметка ;)
 • вуйчо Ваньо
  Отговор
  17 14:51  29.11.18
  Аз лично не вярвам да има толкова прости мъже по света. Курв../те никъде не се толерират.
 • матриахат
  Отговор
  18 17:16  30.11.18
  Жената към мъжа туарег . -Изпра ли -Изпрах казал мъжа -Сготви и нахрани ли децата -да казал мъжа -Тогава легни да ти удара една пу.ка
 • WV туарег
  Отговор
  19 12:35  01.12.18
  с шал на очите но остър меч на кръста

Напиши коментар:


Публикувай