14 782 54

Турист се върна от Истанбул и сподели: Това ястие никога няма да опитам

Това традиционно ястие за Балканите и Анадола не е за всеки

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Във всяка национална кухня има блюда, достатъчно странни и различни както на вкус и състав така и на естетични качества. Храна, която дни приемат за свръх деликатес, други могат да подминат с отвръщение.

Такова ястие е родната шкембе чорба.

Същите спорни вкусови качества има и едно турско ястие, което присъства и в гръцката и в албанската кухня. Ето какво разказва пътешественик за това популярно ястия в Турция — кокореч.

Може да го намерите само на улицата или в специалните заведения, независимо, че се смята за деликатес.

Снимки: shutterstock

Рецептата за приготвянето му не е особено подходяща за хора със слаби стомаси. Ето я и нея:

Кокореч се прави от овчи черва, а вътре е плънката — задстомашни жлези, сърце, бял дроб, черен дроб.

Те се нанизват на дълъг шиш, увиват се с червата и се пърлят.

След това всичко се накълцва и се добавят домати, зелен лук и различни подправки.

След това има няколко варианта за сервиране — завива се в гореща питка, подава се с хляб или само така — на чиния.

Снимки: shutterstock

Турците казват, че това е легендарна мазна закуска, която да консумирате след запой с чувство за вина.

Турция


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Schmidt
    Отговор
    1 18:17  30.11.18
    И аз не смятам да опитва. Мирише отвратително...

    Коментиран от #49

  • ежко бежко
    Отговор
    2 18:19  30.11.18
    Във филмите героите много го хвалят!Сядат край морето и си хапват ,,кокореч,,!Аз като го прочетох като информация,не звучеше така ,както сега се описва....!!!!Те си падат по калоричната кухня!!!!!!
  • Радо
    Отговор
    3 18:20  30.11.18
    "Кукуреци" е на гръцки, опитах го навремето преди 10г., като отидохме за пръв път в Гърция...наистина е доста екзотично откъм миризмата най-вече, гърците явно не стараят особено да измиват карантиите, и съответно така леко пахнеше кукурецито..аз лично, като обработвам карантиите на заклано агне, се старая до хирургическа педантичност, червата ги обръщам и ги мия по два пъти, шкембето го кисна в гасена вар и т.н....

    Коментиран от #12

  • Чеп
    Отговор
    4 18:27  30.11.18
    В бахура слагаме чарва бал дроб сърце малко месо което е от глави или св. гуши и всичките колбаси с истекъл срок. Да вие слодко.

  • Баш готвача- старата школа
    Отговор
    5 18:29  30.11.18
    Това е агнешки Бахур или Кървавица и не се пърли а се пече!! Традицонния бг Бахур се прави от свинска глава а кървавицата от карантия!
  • Ганю Ганев
    Отговор
    6 18:29  30.11.18
    Общо взето- агнешки бахур

    Коментиран от #8

  • Готвач
    Отговор
    7 18:32  30.11.18
    Само , който не е опитвал може да каже, че са отвратителни. Колкото пъти съм бил в Турция и имам ли възможност да хапна си взимам. Е не е като адана кебап, но е нещо, което си струва да се опита. Наскоро бях в Одрин и мога да ви кажазадължително да опитате Тава джигер. Правят го уникално. Лека вечер ви желая и наздраве !
  • гост
    Отговор
    8 18:33  30.11.18

    До коментар #6 от "Ганю Ганев":

    Общо взето л ....със с......!!!!!
  • Стамат
    Отговор
    9 18:35  30.11.18
    Само който не го е опитал може да говори подобни глупости, наистина е нещо уникално вкусно, и между другото не е опърлено а си е много добре изпечено.
  • Хохелото
    Отговор
    10 18:38  30.11.18
    Спържа на шиш!
  • 11 18:46  30.11.18
    Този коментар е премахнат от модератор
  • ммм
    Отговор
    12 18:46  30.11.18

    До коментар #3 от "Радо":

    Супер си е кукурецито не пропускаме да хапнем по Великден по гръцко ;) За хора, които не знаят нищо друго освен кюфте и кебапче с лютеница и зеле нормално да не им хареса. Статията незаслужено обижда кокурецито в турската му версия !
  • Щайнер
    Отговор
    13 18:56  30.11.18
    Отврат, агнешко , овчо това е най-отвратителното месо .

    Коментиран от #38

  • др Хампаручматиян
    Отговор
    14 18:59  30.11.18
    Уважаеми читатели и коментиращи, червата съдържат ПИКОЧНА КИСЕЛИНА - прочетете за нея! Тялото и здравето са си ваши! Поздрави и бъдете здрави!
  • Туркините да не беха
    Отговор
    15 19:01  30.11.18

    До коментар #11 от "ааа":

    С бради и да ти стояха откъм гърба? ;)
  • Най вкусният кокореч
    Отговор
    16 19:03  30.11.18
    Съм ял в една уличка надолу от истанбулският университет. Също и скумрия на скара.
  • Фен на България
    Отговор
    17 19:05  30.11.18
    Щом е турско не ям.

    Коментиран от #21

  • NikNay
    Отговор
    18 19:09  30.11.18
    Чета продуктите и ми напомнят за чорба от агнешки дреболии. А туриста джендър израснал в града без баба на село и захранен и отраснал с помиите на мак доналд , бургер кинг или KFC може да си държи кулинарните коментари за себе си и нему подобните саксиени и поливани с лимонада деца.
  • Boz
    Отговор
    19 19:15  30.11.18
    Това е хапче за подагра.
  • Va60
    Отговор
    20 19:22  30.11.18
    Бих ял много от тази вкусотия ама пуста подагра
  • тъжно но факт
    Отговор
    21 20:11  30.11.18

    До коментар #17 от "Фен на България":

    В грешка си на Доган и компания ги ядеш вече толкова години, както и всички останали българи де
  • гост
    Отговор
    22 20:14  30.11.18
    Няма да ям такова,защото един мухъл ,беше казал ,,приготви големите шепи,,!Сега за него или нея да приготвят какво..?един казан сурови дреболии и върху пачата...!!!
  • 23 20:22  30.11.18
    Този коментар е премахнат от модератор
  • Въпросът беше
    Отговор
    24 20:28  30.11.18

    До коментар #23 от "Въпрос":

    Кой цивилизован народ яде карантиите на животните?

    Коментиран от #42

  • Фен на България
    Отговор
    25 20:41  30.11.18
    Абе що не оставите Българското на мира.Ами все с вашите турски боклуци напирате.Какво ме интересувате,не ме занимавйте с тъпотий.Ахмед, мехмед все тая един дол дренки сте.Само ердоганя ще ви оправи вас лицемери скапани.
  • Салито
    Отговор
    26 20:44  30.11.18
    Уникално вкусно!

    Коментиран от #52

  • Брат миии
    Отговор
    27 20:47  30.11.18
    А ве сиганска сигания .
  • Pyce
    Отговор
    28 20:54  30.11.18
    Който казва, че мирише отвратително, не е ял истинско ястие. Карантия и черва се готвят измити. Защото червеното цвекло не мирише на пръст...
  • NikNay
    Отговор
    29 21:06  30.11.18

    До коментар #23 от "Въпрос":

    Джендърските " гозби " на мак доналд и бургер кинг бъкани с Ета , строиди и ГМОта са храната на образованите, интелигентен и красивите. Никой не те кара да ядеш варварски храни а и за твоя информация първобитните ловци са били много по-интелигентни от теб и са оползотворявали всичко от уловеното .
  • Николай
    Отговор
    30 21:13  30.11.18
    Яко е.
  • Николай
    Отговор
    31 21:16  30.11.18

    До коментар #23 от "Въпрос":

    Всички ги ядат. За китайци, корейци и японци даже не коментирам. В Южна Америка особено в Уругвай и Аржентина има подобни ястия.
  • Бай а Хой
    Отговор
    32 21:25  30.11.18
    Ял съм този специалитет на един от изходите на Капалъ Чаршия преди около 10 години. Нито миришеше, нито е гнусно. Колко е било вкусно не мога да кажа, защото беше толкова люто, че друго не се усещаше.
  • 33 21:27  30.11.18
    Този коментар е премахнат от модератор
  • Агнешкото
    Отговор
    34 21:55  30.11.18
    Прияде ми се агнешка чорба, още утре отивам в монтанско да си купя едно агне, ще накарам да ми го заколят пред мене, ще си взема и карантията (естествено без кожата, главичката и копитата) и ще си спретна 8-9 литра агнешка чорбица, може и курбан. Останалото го обезкостявам от едрите кокали, и у фурната с картофи... Квото остане - на кучетата. Чорбичката си я слагам в контейнерчета по 500 мл. и бум във фризера, да си имам за студените сутрини.

    Коментиран от #41

  • 35 22:05  30.11.18
    Този коментар е премахнат от модератор
  • İsmail Arif 17 11 2018
    Отговор
    36 22:16  30.11.18
    Най врдното месо за човешкия организъм е прасето Не сучайно е забранено да се консомира и за Нристияни Мюсюлмани от Всевишния Творец

    Коментиран от #43

  • ОДА ЖОН ИЗКЕНЗВАНЕ
    Отговор
    37 22:57  30.11.18
    да спестя от колзетна вода отидох на терасата и тро пах от високо право долу зад блока падна забърсах се с вестник и влезнах вътре утре като ме напане пак от терасата ще пускам на сра хса още преди да ме напанама зверски
  • 38 23:25  30.11.18
    Този коментар е премахнат от модератор
  • 622
    Отговор
    39 23:51  30.11.18
    Когато турците се появяват в района, те са в диво състояние. Нямат приготвени ястия. През цялото време те се движат постоянно, яздейки коне, а под седлата им имат сурово месо, което нарязват на малки парченца и ги изяждат. После откриват приготвената храна, защото цялата територия на древния Рим, Гърция, Египет, Вавилон, Персия, Византия и Арабия, вече има хилядолетна култура и кухня.

    Коментиран от #46

  • 40 00:10  01.12.18
    Този коментар е премахнат от модератор
  • ::::
    Отговор
    41 02:51  01.12.18

    До коментар #34 от "Агнешкото":

    Цяло агне ще бастисаш за една агнешка чорба? :-)) Ама що не, то е 6 лв./кг. живо тегло, 16-18 килца агънце нема и 120 лв. Щом си си надвил на масрафа, прави си кефа!

    Коментиран от #45

  • САП
    Отговор
    42 06:25  01.12.18

    До коментар #24 от "Въпросът беше":

    Ти що си мислиш е не ги ядеш? Това, че са преработени и вкарани така, че да не ги усетиш, не значи че не ги ядеш. А ако знаеш какви други гадости ядеш с днешното промишлено производство на храни просто ще се гръмнеш.
  • САП
    Отговор
    43 06:36  01.12.18

    До коментар #36 от "İsmail Arif 17 11 2018":

    Явно си много вярващ. Причините някой неща да се пишат в религиозните книги е, че определени неща няма как да ги обясниш на неуки хора. Да свинското месо е вредно при определени климатични условия заради многото мазнина в него. Точно в тези условия е възникнал исляма и е наложено в него, както и в други религии възникнали там. В други климатични условия подобно месо е просто необходимо.
  • Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н
    Отговор
    44 09:09  01.12.18
    Я сурово ше го изям
  • Агнешкото
    Отговор
    45 09:56  01.12.18

    До коментар #41 от "::::":

    Може и да си прав за чорбичката... Сега се сетих за арабските месарници на женския пазар, винаги имат агнешки комплекти с дреболии. А пък ако самото агнешко месо, което имат, нещо не ми хареса (щото се опитват да пробутват замразено вносно шилешко на 30 години), оня ден видях в месарницата в Младост на пазара, хубави парчета българско агнешко, много свежо. По принцип, от агнето най-обичам вратлетата и горната част, с ребрата и мазничкото, другото ми идва малко сухо. Между другото, в Кюстендил попаднах на склад-магазин, в който продават именно такова агнешко месо - внос от някъде, опаковано на обезкостени парчета, замразено вероятно преди 20-30 години, но пък на цена около 4.50 лв. за килограм. Там е пенсионерския рай.... :-))
  • ХАСАН
    Отговор
    46 11:08  01.12.18

    До коментар #39 от "622":

    Като прабългарите нали???
  • 47 11:12  01.12.18
    Този коментар е премахнат от модератор
  • Дедо1
    Отговор
    48 13:04  01.12.18
    Много е вкусно,не се прехабвайте да ядете чи кюфте
  • 49 18:42  04.12.18
    Този коментар е премахнат от модератор
  • Бай х.й
    Отговор
    50 23:36  07.12.18
    А знаете ли какво е покрекло

  • Мария
    Отговор
    51 00:35  08.12.18
    ТОВА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВКУСНО ЯСТИЕ.ПРИ ВСЯКО ХОДЕНЕ ДО КОМШИИТЕ ПЪРВАТА МИСЪЛ ЗА ХРАНА КА КУКУРЕЧИТЕ.Е,ВЪПРОС НА ВКУС Е НО ТРЯБВА ДА ОПИТАТЕ.
  • Много
    Отговор
    52 14:58  08.12.18

    До коментар #26 от "Салито":

    Много яко
  • ramzes3
    Отговор
    53 01:05  09.12.18
    недейте да ядете.яжте ми...по вкусен е.............ВЗЕЛИ ДА ОБИЖДАТ ДРУГИТЕ КУХНИ...XAX XA XAAAAA
  • Аууу
    Отговор
    54 12:26  09.12.18
    Това не е ли месото на Хашоуги? Сигурно за това никой няма да го опита. Такива ястия от човешко месо само елитите и целебритата ядат в ритуали за пожртвания. Най много деца си хапват.

Напиши коментар:


Публикувай