Last news in Fakti

24 Март, 2019 21:29 6 221 18

40% напускат работа заради бърнаут

  • бърнаут-
  • стрес-
  • работа
40% напускат работа заради бърнаут - 1
Снимката е илюстративна

Кръгът от сфери на заетост, които са силно засегнати от професионално „прегаряне“, непрекъснато се разширява. Докато в последните десетилетия емоционалното изтощение, предизвикано от силна натовареност на работното място, се свързваше предимно с високо отговорни длъжности, тенденцията за загуба на мотивация, прекомерно напрежение и неудовлетвореност се засилва в най-разнообразни области.

По данни на Евростат 55% от изгубените работни дни в Европа се дължат на стрес, у нас делът е около 40 на 100. Същевременно, според статистика на НОИ, бизнесът губи 170 милиона от болнични, като около една трета от тях са неправомерно използвани около празници и почивни дни.

На фона на изразения недостиг на висококвалифицирана работна сила инвестицията в човешки ресурс се оказва ключова за запазване на бизнеса и конкурентноспособността. Въпреки че стресът, определян като „болестта на 21 век“, е нещо обичайно за работната сфера, все повече работодатели и организации осъзнават, че наличието му е организационен, а не персонален проблем.

Анализ на Световната здравна организация го определя като един от факторите за висока смъртност и първопричина за редица болести. Все повече се очертава фактът, че хуманизацията на работното място и разрешаването на проблемите, пораждащи психосоциален дискомфорт, са ключ към ефективно управление на трудовия живот и активно развитие на икономиката.

Докато българите имат най-ниската продължителност на живота в Европа (74,8 години, по данни на НСИ) и са на първо място по сърдечносъдови заболявания, а емиграцията на хора в трудоспособна възраст показва високи нива, създаването на оптимални условия на заетост и напасването към актуалните промени в заобикалящия свят се утвърждава като необходима крачка към просперитет.

Изискванията към организацията на труд се модифицират с всяка изминала година. Независимо икономическо проучване установява, че през 2018 г. очакванията на служителите към предоставяне на гъвкави форми на работа са се увеличили с 5% от предходната година. Проведеното от IWG допитване от януари 2019 година включва 15 000 респонденти от 80 страни и сочи, че все повече държави правят промени в тази насока. Според IWG – групата-майка от водещи компании, включваща Regus:

85 % от запитаните вярват, че продуктивността се е покачила като резултат от по-голямата гъвкавост в организацията на работа;

80 % сочат, че при две сходни оферти за работа биха отхвърлили тази, която не предлага форма на гъвкавост на труда;

50% от респондентите в световен мащаб работят извън основния офис най-малко 2,5 дни в седмицата;

65% вярват, че бизнеси, които приспособяват средата и организацията на труд към естеството на работа са по-продуктивни.

Същевременно голяма част от държавната политика в различни страни е насочена в посока на тези промени. В Холандия служителите имат право да изискат промени в организацията на труд след първата година на заетост на дадено място. Това важи за фирми с повече от 10 служители и включва намаляване или увеличаване на работните часове, както и работа от разстояние.

В Австралия законът позволява да се сключват договори между работодател и работник така, че условията да пасват на частния случай. Законодателството във Великобритания също описва прилаганеto на гъвкавите форми на работа, а в Италия е регулирана така нареченaтa „smart” заетост, която удостоверява равнопоставеност на работата, когато тя се извършва от разстояние.

Статистиката сочи, че в Германия и Бразилия компаниите, които не прилагат политика на гъвкавост и не планират въвеждането на такава, са едва 10%. Разпространението на гъвкави форми и гъвкави пространства за работа в световен мащаб се ръководи не само от нарастващия „глад“ за квалифицирани работници, но и от повишаването на осведомеността сред бизнес лидерите за ключовата роля на тези форми за постигането на икономически и социален успех.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12345

    46 2 Отговор
    За вас човешкият живот е само работа. Ами слезте от царските тронове на управници и си я свършете вие. Ние ще ходим на разходни, ка театри и на кино.
  • 2 ухйлк

    51 2 Отговор
    В статията се говори за нормалните държави, а не за България! Тук щом не си човек на шефа, си роб! Работиш извънредно, без да ти плащат. Ако ти кажат и събота и неделя.
  • 3 Чионто

    48 5 Отговор
    Тази дума в заглавието "бърнаут" ми прилича на англосаксонска. Звучи като българското "изгарям, прегарям". Толкова ли ви е беден речника че използвате такива странни и непознати чуждици, особено краварскосаксонски.

    Коментиран от #6, #16

  • 4 Batushka

    40 4 Отговор
    Капитализъм?Пчеличките правят мед за търтеите с големите нужди?

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Иванов

    40 5 Отговор

    До коментар #4 от "Batushka":

    Герберизъм? Вие работите, а Цецо купува апартаментите!

    Коментиран от #9

  • 8 Р. Овч.

    11 6 Отговор
    Не разбрахте ли, че ние ще бъдем богати, а вие бедни?!?!?
  • 9 Batushka

    2 9 Отговор

    До коментар #7 от "Иванов":

    Просто ли си ,а?
  • 10 за две прЕателки питам

    34 3 Отговор
    Оставка заради апартамент брои ли се за бърнаут ? Или е само гербаут ?
  • 11 HUAWEI

    20 1 Отговор
    Животът е твърде кратък за да го пропиляваме в работа.

    Коментиран от #17

  • 12 гост

    16 0 Отговор
    Аз отговарях за екип от една дузина хора в моята работа, мои колеги напуснаха заради прегаряне, а бяха добри, но все се искаше повече от тях и им се вменяваше отговрност и вина, която те не трябва да носят. Прекарвали са нощи в офиса, далеч от семействата си, само и само да оправят някой проблем. Аз също много пъти съм работил посред нощ, за да оправя проблем от недобра работа, ангажирал съм и мои колеги и всеки в определен момент е прегрял и му е писнало, след което следва желание за напускане и безхаберие към иначе харесвана работа. Когато натиснеш много отговрен човек и не му дадеш нищо адекватно насреща то рискуваш този човек да спре да му пука за работата. Когато се застъпих за хората си и за това да не се насилват, шефовете ме отстраниха от отговорна позиция и поставиха млади и неквалифицирани колеги, които не оспорват техните робовладелски методи на работа. Инак шефа трупа хилядарките, кара луксозни коли, пръска по вечери хиляди левове с клиенти, а на служителите дава 1000лв чисто за интелектуален и натоварващ труд.
  • 13 Контрабандист

    11 3 Отговор
    Никога не съм работил в офис от 8 до 5, няма и да работя. А вече 26 години работя само и единствено за себе си, без работно време и без работно място, и най-важното - без некой тъп селтак, спуснат "отгоре", да ми е шеф и да се налага да го пребивам... В БГ съм си и въобще нямам намерение да ходя някъде, да ставам бял роб, тук взимам повече от 3-ма БГ емигранти взети заедно. Закона е врата в полето, така да знаете :-)
  • 14 alea iacta est

    7 0 Отговор
    Аз така напусках работа, от прегравяне!Здравето ми е по-важно повече от това някой да се упражнява на робовладелец!
  • 15 Кучето

    5 1 Отговор
    Всички ще у?мрем... Лошото, е че сме роби на системата! Ама и роби ще си останем!! БЕ БЕ БЕ (овце)
  • 16 ПравСи

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Чионто":

    Прави си, че англицизмите са повече от всичко друго в дръжавата ... и ако се запита човек - защо ? Англия е единствената англоговоряща държава в ЕС и тя иска излизане от ЕС ... е защо трябва всичките ни документи да са на английски :) Знаем всички отговора, просто трябва повече разсъдък. Погледни униформи на полицай, на който само на английски пише "полиция" ... даже няма и на кирилица нищо - е пак попитай защо статиите така излгеждат, ами то държавните институции ... вече не се замислят за подобни неща !
  • 17 Работа ужас

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "HUAWEI":

    Много се гнева като ми кажат да работя супер бързо защото на някой работодател му се печелят много големи кинти за много кратко време. Чеки уе аз да не съм ти робот! Ние работливите , трудолюбивите които се блъскаме цял ден като луди на работа сме като някакви роботи. Роботи направени от кокали.
  • 18 гост

    0 0 Отговор
    Не бе объркали са не бърнаут а бърнаул.Неиде из русията.